РТРС, 23.3.2017, Промовисана књига свештеномученика епископа бањалучког Платона

Књига свештеномученика епископа бањалучког Платона - Фото: РТРС

Књига свештеномученика епископа бањалучког Платона – Фото: РТРС

У Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци промовисано је четврто издање књиге „Наука и религија, хришћански идеали и материјалистичко схватање живота“ епископа бањалучког Свештеномученика Платона Јовановића. Владика Платон ову књигу написао је 1906. године.

Епископ Платон је, прије избора за епископа, много радио на списатељском плану, а у Јагодини је штампао философско-теолошку расправу „Наука и религија“, чиме се, по ријечима оних који су упознати са његовим дјелом, потврдио и као мислилац.

– Човјек који је уочио једно од темељних питања свога времнена, то је питање о основама људског сазнања, али и питање уређења у друштву и поставио је темељно питање односа науке и религије, рекао је Жељко Вујадиновић, историчар

Поводом 75 година од страдања епископа бањалучког Платона, Народна и универзитетска библиотека издала је ову књигу према другом, дорађеном издању из 1938. године.

– Значај ове књиге није само због јубилеја, него због њеног садржаја који је и данас актуелан о повезаности науке и религије, нагласила је Љиљана Петровић Зечић.

5. маја навршиће се 75 година од мученичке смрти епископа бањалучког Свештеномученика Платона, када су га усташе убиле и бациле у ријеку Врбању.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed