РТРС, Срна, 5.5.2018, У Градишци откривена биста проте Душана Суботића

Градишка: Откривена биста проте Душана Суботића  Фото: СРНА

Градишка: Откривена биста проте Душана Суботића Фото: СРНА

У Градишци је данас откривена биста проте Душана Суботића, отворена изложба и промовисана књига о лику и дјелу градишког проте који је пет пута биран за народног посланика Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и Краљевине Југославије, а кога су усташе убиле 5. маја 1941. године.

Овој свечаности присуствовали су министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, представици републичке и локалне власти, те грађани.

Бисту у спомен парку у Градишци открили су потомци пороте Суботића, а у галерији Завичајног музеја отворена је изложба и представљена књига „Душан Суботић, прота страдалник“, аутора Дарија Дринића.

Протина унука Душанка Суботић Хомен, која живи у Београду, рекла је да је ганута пажњом Дарија Дринића и директора Завичајног музеја Бојана Вујиновића, који су покретачи идеје да се у Градишци игради биста, објави књига и сними документарно-играни филм о проти Суботићу.

„Мислим да је то упутство за младе да има послова којима могу да се баве, а који су вриједни, јер ово је нешто што остаје граду. Битно је да ће неко да прошета парком, да види бисту и да се сјети, посебно у ова поново за српски народ зла времена“, рекла је Хоменова.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић рекао је да је веома битно да се, послије 77 година од мученичког страдања проте Суботића, Градишка на достојанствен начин одужила за све што је он учинио, поклонивши му једно од најљепших мјеста у граду.

„Његових пет мандата народног посланика говори да је ријеч о човјеку који је највећим дијелом обиљежио то вријеме у Градишци. Његовом насилном смрћу и прекидањем његовог духовног, градитељског и другог дјеловања, Градишка је много изгубила, али сјећање на овакве људе из прошлости су путоказ којим треба да идемо и градимо будућност“, рекао је Аџић.

Он је подсјетио да су у вријеме проте Душана Суботића, због бројних културних и других организација, Градишку називали „Мали Београд“.

Дарио Дринић каже да је у редове и међу корице његове књиге преточен живот проте Суботића.

„То је један буран живот који сабира труд, прегалаштво, свештенство и служење народу овог краја. Прота Суботић је био тај који је предводио народ, водио напретку, био ктитор и градитељ. Један је од најпоштованијих људи у Градишци у то вријеме и свакако је заслужио овакав дан послије 77 година од његове мученичке смрти“, навео је Дринић.

Он је додао да је промоцију књиге пратила и изложба предмета, докумената и фотографија у вези са протом Суботићем, од којих су најзанимљивији његових пет ордена који су његови потомци из Канаде даровали Завичајном музеју.

Дринић је истакао да је као гимназијалац, одлазећи на градско гробље, био заинтргиран натписом на гробу – Прота и народни посланик убијен од усташа 5. маја у селу Врабања код Бањалуке.

„Било је питање које тај прота и народни посланик, а када се почело откривати видјела се ширина и слојевитост личности која је немјерљиво задужила овај крај“, навео је Дринић.

Он је додао да је податке прикупљао око годину и по дана, да је књигу написао у посљедњих шест мјесеци, а да је филм „Градишки прота“ аутора Милана Пилиповића снимљен за невјероватна три мјесеца.

„Обишли смо различите саговорнике и изузетне људе поријеклом из Градишке, који су се разишли по цијелом свијету и стицали знања, а сада су академици, професори, свештеници. Сви они дали су дио приче за ову књигу и филм“, додао је Дринић.

Организатор цјелодневне манифестације „Душан Суботић, прота страдалник“ је Завичајни музеј Градишка.

Прота Душан Суботић, син свештеника Јове и Марије, рођен је 1884. године у Градишци, у кући близу Храма Покрова Пресвете Богородице.

Завршио је основну школу у Градишци, Богословију у Рељеву, а рукоположен је 1906. године за пароха у селу Ламинци, код Градишке, гдје остаје до 1912. године, када постаје градишки прота.

У вријеме Првог свјетског рата прота Суботић је био четири године у затвору у Бањалуци и Зеници, након чега се враћа у Градишку и формира народна вијећа, а 1918. године постаје члан Радикалне странке.

За народног посланика био је биран пет пута – 1920, 1923, 1925, 1935. и 1938. године.

Најважније његово дјело, у духовном смислу, јесте градња новог Храма Покрова Пресвете Богородице у Градишци, велељепне грађевине у српско-византијском стилу изграђене 1927. године, а која је порушена 1941. године.

Прота Душан Суботић мученички је страдао 5. маја 1941. године од усташке руке, заједно са владиком Платоном, а народ градишког краја преноси легенду да је ухапшен, свезан за кола и тако одведен из Градишке у Бањалуку.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed