Спутњик, СРНА, 25. 5. 2023, Обележена 31 година од страдања осам чланова породице Вукашиновић у Горажду

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

У месту Буквице код Горажда данас је обележена 31 година од страдања осам чланова породице Вукашиновић које су на данашњи дан 1992. године убили припадници такозване Армије БиХ, а за овај злочин до данас нико није одговарао.

Председник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац рекла је Срни да је ово још један од злочина за који, као и за многе друге, нико није одговарао.

Она је нагласила да су сви ови цивили страдали на кућном прагу, да су убијени и масакрирани, а за двоје се још трага.

„Претпоставља се да су злочин починили они који су познавали тај крај и да су са тог подручја, односно њихове комшије“, рекла је Граорчева.

Панто Вукашиновић рекао је да су му на данашњи дан пре 31 годину убијени брат Вељко, рођаци и стриц Вукашин, Милош, Милорад, стрина Божана и снахе Даница, Грозда и Јованка.

Он је казао да још нису пронађена тела Милорада и Грозде.

Председник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Пале Жељка Кошарац казала је да су данас код спомен-плоче упалили свеће, положили цвеће и поклонили се сенима убијених.

Она је подсетила да је у селу Буквице на данашњи дан у рану зору убијено, заклано и запаљено осам цивила од којих је најмлађи имао 55 година, а најстарији 86.

„За овај злочин никад нико није одговарао иако се зна да су то урадиле прве комшије муслимани“, нагласила је Кошарчева и додала да још нису пронађени посмртни остаци двоје убијених.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed