Срна, 1.7.2015, Навршиле се 74 године од покоља Срба у личким и кордунским селима

Помен, илустрација Фото: СРНА

Помен, илустрација Фото: СРНА

БАЊАЛУКА, 1. ЈУЛА /СРНА/ – На данашњи дан навршавају се 74 године од када су усташе убиле 243 српска цивила из личког села Суваја, општина Доњи Лапац, наводе из Удружења „Јадовно“.

Према подацима историчара Ђуре Затезала из Карловца, усташе су 1. јула 1941. године ножем усмртиле и на други начин убиле 243 српска цивила, од којих 118 дјеце, 75 жена и 50 мушкараца.

Према поименичним списковима жртава, у селима Суваја, Осредци и Бубањ у прва три дана јула 1941. године било је 279 убијених, претежно жена, дјеце и стараца, као и једва десетак мушкараца способних за војску.

Ови злочини представљају типичан примјер геноцида који је проведен над српским становништвом широм Независне Државе Хрватске /НДХ/ у првим мјесецима након њеног формирања.

Приликом покоља становништва Суваје посебно су страдале породице Кеча из које је убијено 45 чланова и Ћопић која је изгубила 22 члана.

Покоље је предводио лично злогласни усташки командант Вјекослав – Макс Лубурић.

У овом масовном уништавању српског народа у Суваји учествовало је 300 усташа и домобрана, који су дошли из Госпића.

Осим учешћа ових јединица, у злочину у Суваји помињу се и муслиманске јединице из Кулен Вакуфа.

Општинска штала у Раковици на Кордуну у јулу 1942. године била је мучилиште и губилиште за 326 српских сељака из села Кордунског Љесковца, Бугара и њихових заселака, наводи се у Календару геноцида Удружења „Јадовно“.

Усташе их затрпале у јаму коју су жртве морале саме ископати, близу Раковице.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed