СРНА, 15.9.2017, Обиљежен дан почетка пробоја Солунског фронта

 Соколац: Обиљежен дан почетка пробоја Солунског фронта Фото:СРНА

Соколац: Обиљежен дан почетка пробоја Солунског фронта Фото:СРНА

СОКОЛАЦ, 15. СЕПТЕМБРА /СРНА/ – Поводом 15. септембра – Дана почетка пробоја Солунског фронта, чланови соколачког Удружења потомака и поштовалаца српских добровољаца 1912-1918. положили су вијенце на Споменик солунском добровољцу на Сокоцу на коме су уписана имена 363 добровољца са Романије.

Предсједник овог удружења Бранимир Ђурковић рекао је Срни да су и ове, као и свих претходних година од 2008. када је подигнут споменик, потомци српских добровољаца обиљежили Дан почетка пробоја Солунског фронта у Великом рату.

„На овај начин отимамо од заборава улогу Срба са друге стране Дрине у одбрамбеним ратовима Србије од 1912. до 1918. године и одајемо почаст српском сељаку – ратнику који је и прије 100 година знао да без заједничке борбе нема слободе за српски народ“, рекао је Ђурковић.

Он је навео да се сваке године испред овог споменика окупљају потомци добровољаца са Романије који су учествовали у одбрани Србије, преживјели Албанску голготу и Кајмакчалан и многи од њих сахрањени на чувеном српском гробљу Зејтинлик у Грчкој.

Ђурковић је рекао да удружење броји скоро 400 чланова, потомака и поштовалаца дјела српских добровољаца са ширег подручја Романије и да сваке године обиљежава 15. септембар – Дан почетка пробоја Солунског фронта и 11. новембар – Дан потписивања примирја између сила Антанте и Њемачке.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed