Срна, 19.7.2015, Парастос за погинуле борце и жртве фашизма из Церовљана

Илустарација Фото: Интернет

Илустарација Фото: Интернет

ГРАДИШКА, 19. ЈУЛА /СРНА/ – У Церовљанима код Градишке данас је служен парастос и положени вијенци на спомен-обиљежје за 10 погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата, те освештан новоизграђени споменик и положени вијенци за 119 бораца и цивилних жртава Другог свјетског рата из ове мјесне заједнице.

Вијенце су положили начелник општинског Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Вујадин Миљић, те представници општинске и мјесне Борачке организације и СУБНОР-а Градишка.

Члан Предсједништва Општинске борачке организације Градишка Мирко Пјанић подсјетио је да је већина цивилних жртава фашистиког терора у Другом свјетском рату из Церовљана одведена у неке од усташких концентрационих логора – Јасеновац, Стару Градишку, Сисак, додајући да се за многе не зна гдје су им кости, а нека су и презимена у селу потпуно угашена.

Пјанић је додао да, гледајући на тренутно лошу материјалну ситуацију, борце одбрамбено-отаџбинског рата вријеђа када се каже „зашто сте се борили и гинули“.

„Борци овог краја нису узалуд гинули у посљедњем рату. На вријеме су се организовали и тако омогућили да нико од цивила на настрада и да сви остану на својим огњиштима. Борци су хтјели да спријече страдање цивила као у Другом свјетском рату, и у томе су успјели“, нагласио је Пјанић.

Помен за страдале борце и цивиле из Церовљена организовла је Борачке организација општине Градишка, уз подршку градишког СУБНОР-а и општине Градишка.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed