Вечерње новости, 22. 6. 2015, Стабна: Парастос жртвама злочина злогласне „Принц Еуген“ дивизије

Спомен, илустрација Фото: Фонет

Спомен, илустрација Фото: Фонет

Одржан је помен за око 140 мештана пивских села

Више од седам деценија прошло је од свирепог злочина из Другог светског рата који су у пивским селима код Плужина, Стабна и Јасен починили припадници злогласне „Принц Еуген“ дивизије и усташе-муслимани из гатачког среза и околине. Само неколико дана пошто су пир направили и над невиним мештанима пивских Дола.

На празник Цвети, у сеоској цркви у Стабнима служени су света литургија и парастос за око 140 мештана неколико пивских села. Литургију су служили: јеромонах Јефтимије Шкулетић, игуман Пивског манастира, јереј Мирослав Михаиловић, парох пивски и ђакон Јакша Окиљевић из Гацка.

Ова трагедија сабира потомке и родбину пивских братстава Кандића, Туфегџића, Радојичића, Тијанића, Ђајића, Сукновића, Бајагића, Говедарица и Шумића, која су јунских дана 1943. страдала на Кручици, Стабањским језерима и Јасену.

– Више од седам деценија скривао се тај злочин. Од прошле године почела су молитвена сабрања и помен невино страдалим житељима Пиве. Око 1.330 ненаоружаних људи је страдало у Пиви, деце, жена, стараца, и то је, може се рећи, мали Јасеновац у Пиви. Нажалост, за то скоро нико или мало ко зна. Али, хвала богу, у Долима, још једном страдалном пивском месту, прави се манастир, подигнута је црква и ускоро ће то свето жртвено место заживети – поручио је јеромонах Јефтимије.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed