Вечерње новости, 5.10.2020, Реч плус – Драгана Јецков: Улице у градовима Хрватске назване су по носиоцима зла

Славонски Брод: Улица Миле Будака Фото: Портал Новости

Славонски Брод: Улица Миле Будака Фото: Портал Новости

СЛАВОНСКИ Брод, Бјеловар, Винковци, Паг, само су неки од хрватских градова у којима Миле Будак, Фрањо Невистић, Иван Оршанић или Јулије Маканац, све људи блиски усташком режиму из времена НДХ, имају „своје“ улице.

На то је у Хрватском сабору упозорила и Драгана Јецков, потпредседник СДСС, која за „Новости“ каже да постоји и улица „10. травња“, која подсећа на дан када је створена усташка држава.

Да ли су улице у 12 хрватских градова назване по тим људима због њихових заслуга, јер Будак је био и писац, Маканац доктор филозофије или је посреди нешто друго?

– Нису улице назване због њихових заслуга, већ због рехабилитације усташког режима.

Озбиљна је политичка порука када се да назив улицама по носиоцима зла и мржње.

Будак је био потписник низа расних закона против Рома, Јевреја и Срба и познат је по ставу да је присилно исељавање и верска конверзија Срба национална политика у НДХ.

Маканац је пропагирао и тумачио речи Анте Павелића, Оршанић је био шеф пропаганде у НДХ, а Невистић секретар злогласног министра правосуђа Мирка Пука.

Било је до сада пуно покушаја да се промене називи улица које подсећају на људе из времена НДХ, али без резултата?

– Протести невладиних удружења, захтеви антифашиста, позиви из медија нису дали резултат. Није помогло ни што је Уставни суд донео одлуку да је неуставно и незаконито назвати улицу „10. травња“, а то је ипак урађено у Слатинским Дреновцима.

Може ли држава ипак нешто да уради?

– Може, јер има право на то на основу Устава где стоји да Република Хрватска никако не може да буде следбеница НДХ. Може и на основу ратификованих конвенција ЕУ чија смо чланица. Али, пре свега постоји морална обавеза према демократском поретку.

 

 

Ј. КЕРБЛЕР

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed