Вечерње новости, 9.12.2011, Крагујевац: Гробница испод паркинга?

Крагујевац: Капислана Војнотехничког завода КЈ - о злочинима Озне се није смело говорити Фото: Блиц

Крагујевац: Капислана Војнотехничког завода КЈ – о злочинима Озне се није смело говорити Фото: Блиц

Стручњаци испитују порекло људских скелета на градилишту „Фијата“. Сумња се да је реч о жртвама комуниста. Привремено обустављени радови

КРАГУЈЕВАЦ – Стручњаци Института за судску медицину из Београда испитују порекло људских костију које су пронађене приликом грађевинских радова у фабрици „Фијат аутомобили Србија“. Тек после стручне анализе, знаће се да ли је у кругу некадашње „Заставе“ откривена масовна гробница, као и да ли је, како се сумња, реч о месту где су тајно сахрањиване жртве комунистичког терора крајем и непосредно по завршетку Другог светског рата.

Претпоставља се да је реч о једном од места где су сахрањивани они које су крајем 1944. и 1945. године преки судови тадашње нове власти осудиле на смрт као сараднике окупатора. Масовна стрељања, како су писале „Новости“ поводом акције „Откопавање истине“, била су најчешће у злогласној Капислани, (војни део „Заставе) али и на другим местима у граду.

Жртве су углавном сахрањиване на месту где је касније настала фабрика аутомобила „Застава“, неке гробнице су раније откривене, многе ни до сада нису. Поуздано се не зна ни колико је људи стрељано, бројке се крећу од 800 па до 2.000, а потомцима стрељаних никада није омогућено да поставе обележје и да бар запале свећу на стратишту где су стрељани њихови преци.

ПРЕ 40 ГОДИНА

КРАЈЕМ седамдесетих година прошлог века, такође приликом радова у „Застави“, пронађена је масовна гробница. Кости су тада у џаковима пренете и сахрањене у гробници на Градском гробљу. Историчар и публициста Жељко Зиројевић прошле године је саопштио да је после вишегодишњег истраживања дошао до података да су ту пренете кости 426 људи, које је стрељала послератна власт, те да су на истом месту сахрањени и остаци 46 партизана, које су стрељали Немци.

У кругу „Заставе“, према казивању историчара, било је и стрељања партизана од стране Немаца. Идеја је била да се подигне заједнички споменик за све жртве у том рату, али то још није реализовано.

Прве кости пронађене су у делу фабрике код трафо-станице Т-110 у непосредној близини паркинга за одлагање некомплетираних аутомобила, а недуго затим нове људске кости, које су по налогу Вишег суда у Крагујевцу пребачене у хладњачу градског гробља.

– Због сумње да је реч о масовној гробници, наложили смо привремено обустављање грађевинских радова на тој локацији у садашњој фабрици „Фијат аутомобили Србија“ – каже Зорица Ђурић, председница Вишег суда.

Чека се мишљење антрополога и археолога. Верује се да би на том месту могло да буде још посмртних остатака. О свему је обавештена и комисија Скупштине Србије о тајним гробницама.

– Очекујемо да ћемо поузданије податке имати у наредних петнаестак дана. Стручњаци ће на основу анализа пронађених костију одредити узрок смрти, пол, старост – каже судија Сузана Грујовић, портпарол Вишег суда у Крагујевцу.

М. Луковић

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed