СРНА, 19.10.2016, Крст на крижу: Несхватљиво ћутање Срба о злочинима усташа

Промоција књиге „Крст на крижу“ аутора Ратка Дмитровића, Нови Сад, 19. октобар 2016. Фото: Вечерње новости

Промоција књиге „Крст на крижу“ аутора Ратка Дмитровића, Нови Сад, 19. октобар 2016. Фото: Вечерње новости

НОВИ САД, 19. ОКТОБРА /СРНА/ – У Новом Саду промовисана je књига „Крст на крижу“, са поднасловом „Прилози за боље разумијевање српско-хрватских односа“, аутора Ратка Дмитровића, који каже да му је ћутање Срба о злочинима усташа, почињеним над њима, несхватљиво када су сви аргументи истине на српској страни.

„Не постоји ниједан српски злочин, а постоје српски злочини којих се као Србин гнушам, а да злочинац није претходно и сам био жртва. Ово није никакво оправдање злочина и нико нема право на освету, али једноставно мора се рећи да су Срби били жртве и у Хрватској и у БиХ. И на једном и на другом подручју зна се ко је први започео зло, а Срби то сигурно нису“, истиче Дмитровић.

Он сматра да су Србе и српски народ у цјелини проказали и означили злочинцима управо они они који су над њима чинили стравичне злочине.

„Срби су управо од својих џелата-Хрвата проказани и означени као `злочиначки народ`. Ја на ту причу не пристајем, то је лаж и ја имам право да на то укажем. Књига је управо мој покушај да се против те лажи и поменутог заборава зла, које су Хрвати чинили према Србима, борим до краја“, навео је Дмитровић, генерални директор Компаније „Новости“ и главни и одговорни уредник дневног листа „Вечерње новости“.

Књига „Крст на крижу“, саздана од Дмитровићевих објављених и необјављених изузетно занимљивих новинских текстова, промовисана је синоћ у препуној сали новосадског Културног центра.

То је јединствено издање у савременој српској публицистици, којим Дмитровић, као врстан новинар и добар познавалац историје српско-хрватских односа, разобличава мржњу Хрвата према Србима, али и сво зло српског конвертитства, односно „превјере“.

Дмитровић каже да се увијек и изнова запањи чињеницом како Срби брзо заборављају и најгнусније злочине почињене према њима.

„Готово је невероватно да, на пример, Србин универзитетски професор нема појма о основним елементима историје властитог народа, историје препуне масовних и то најмонструознијих злочина. Склон сам мишљењу да се Србима због несхватљивог заборава најстрашнијег зла које су Хрвати починили над њима и догађа и понавља зло у Хрватској – како данас тако и кроз историју“, сматра Дмитровић.

Према његовим ријечима, и сам је свједок тежине заборава злочина, који су починили Хрвати према Србима и то у властитој кући.

„Рођен сам у српској породици, у селу Комоговини у општини Костајница, на 30-так километара од Јасеновца. У мојој кући никад се није говорило о злу почињеном према српском народу у Јасеновцу, о најмонструзнијим злочинима које су Хрвати чинили над Србима, иако нам је злогласни концентрациони логор био практично пред кућним прагом. Спознаје о незапамћеном злу које су Хрвати чинили према Србима у том логору смрти открио сам, нажалост, много, много касније, и то не из своје куће, него из сасвим других извора“, додао је он.

О књизи „Крст на крижу“, осим аутора, говорили су и Небојша Кузмановић, филозоф и писац; чувени новосадски пјесник Перо Зубац, као и Миломир Краговић, уредник Издавачке дјелатности Компаније „Новости“.

Одломке из књиге „Крст на крижу“ на упечетљив начин читао је новосадски глумац Миодраг Петровић.

Први тираж књиге „Крст на крижу“ у издању Компаније „Новости“ штампан је у тиражу од 13.000 примјерака.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed