Вести, 5. 7. 2023, Антисрпска хистерија у Европи

Спорне српске ознаке Фоото: Вести

Спорне српске ознаке Фоото: Вести

Стравични притисци на “Вести” кулминирали су протеклог понедељка када је спречено да у Европи осване највећи део тиража на ћириличном писму.

Да је реч о отвореној и оркестрираној антисрпској кампањи потврђује скандал на јубиларном 30. међукултурном градском фестивалу Дану странаца. На тој дводневној манифестацији у Фридрихсхафену на Боденском језеру у немачкој покрајини Баден-Виртемберг, умало није дошло до сукоба Срба и Албанаца. И то није све.

Организатори су од представника српске заједнице тражили да уклоне симболе, грб Републике Србије, заставу Републике Српске, па чак и фотографије војводе Живојина Мишића, цара Душана и грб Црвене звезде, док су албански учесници слободно шетали у мајицама на којима је писало УЧК, што је скраћеница ослободилачке војске Косова!!!

 

Албанске провокације на скупу

Председник српске културне и спортске заједнице “Никола Тесла” из Фридрихсхафена Марко Асентић каже да је велика срећа да су наши људи остали прибрани и нису реаговали на бројне провокације, јер иначе не би могао ни да замисли у ком би то правцу отишло.

– Припремамо са нашом црквом у Фридрихсхафену и оцем Милорадом заједничко саопштење које ћемо послати градским властима и надамо се да ће бар за следећу годину нешто предузети да се овако нешто не би поновило – каже за “Вести” Асентић.

Управни одбор овог клуба је претходно издао саопштење поткрепљено фотографијама и видео-снимком где су и описани сви детаљи овог скандала.

Наводе да су проблеми почели већ првог дана фестивала када је од њих тражено да уклоне званичну заставу Републике Српске, уз објашњење да то није званична застава БиХ, а да је затим тражено да уклоне и слику војводе Живојина Мишића, па чак и заставу фудбалског клуба Црвена звезда.

– Чак је од нас тражено да уклонимо и државни грб Републике Србије, што смо енергично одбили. Већ наредног дана ујутру, у недељу 2. јула, морали смо да склонимо и цртеже цара Душана и три прста која представљају свету Тројицу. Сматрамо да ниједно од ових обележја није националистичко и не вређа ниједан други народ ни државу – истиче Асентић.

Истовремено је, каже, у непосредној близини њиховог штанда било немачко-албанско културно друштво Илирија, којем је очигледно било дозвољено да постави државна обележја и Албаније и државе Косово.

– Међутим, све су ово ситнице у поређењу са провокацијама албанске деце и омладинаца који нису дозволили српској деци да играју фудбал заједно са њима. Другог дана су албанска деца питала три девојчице узраста од седам до десет година из које земље долазе и кад су одговориле да су Српкиње, речено им је да су глупе, треба да се изгубе и нестану и да су Срби и Албанци у рату – наводи се у саопштењу клуба “Никола Тесла” који окупља Србе из Србије, Српске, Црне Горе, Хрватске, али и са Косова и Метохије и свих држава у којима наш народ живи.

 

Умало туча

Представници клуба “Никола Тесла” објашњавају да је до кулминације дошло када су Срби на свом штанду заиграли Ужичко коло, а пришла им група Албанаца са развијеном албанском заставом.

– Након саветовања са представницима Српске православне општине Фридрихсхафен, Црногорског удружења Гусле Бодензе, сложили смо се да нема места национализму, провокацијама, увредама и потискивању других. Протеклих 30 година смо сви славили овај фестивал у миру и слози и ми желимо да то тако и остане – истичу из овог клуба.

 

Међунационалне провокације

Александар Пријовић, председник Црногорске заједнице Гусле Бодензе и актер догађаја, каже за “Вести” да га је највише погодило што су у провокацијама учествовали албански малишани, јер су отворено провоцирали српске вршњаке.

– Деца су била изненађена и разочарана јер су васпитана да су деца деца, а не припадници неке нације од којих треба да се пази и склања зато што је припадница друге нације – наводи Пријовић.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed