Б92, Танјуг, Срна, 1. 4. 2024, Усташки масакр у општини Србац: 80 година од свирепог злочина

Помен, илустрација Фото: СРНА

Помен, илустрација Фото: СРНА

На Стегића ади у Разбоју Љевчанском у општини Србац данас је служен помен за 22 Срба које су 1944. године на најсвирепији начин убиле усташе.

Предсједник србачког СУБНОР-а Богдан Давидовић рекао је новинарима да Стегића ада пуних 80 година носи злокобан назив „стратиште“, што је синоним за губилиште и мучилиште, гдје се догађа смрт невиних.

„Обавеза наших и будућих генерација је да се то не заборави, као ни трајна порука која је уклесана на каменом споменику крај Врбаса `Памтило се – не поновило се“, додао је Давидовић.

Он је навео да је идеја о подизању овог спомен-обиљежја покренута од више мјештана овог села још 1986. године, да је руководство Националног парка Приједор урадило идејно рјешење, а споменик је откривен 4. јула наредне године.

„Потомци жртава Милутин и Миле Стегић објаснили су детаље композиције овог споменика, високог око три метра, који асоцира на 22 невине цивилне жртве страдале од усташа прије тачно 80 година“, додао је Давидовић.

Он је поручио да ће СУБНОР Србац учинити све да се овај споменик санира те да се никада не заборави овај трагичан догађај.

У име потомака страдалих говорио је Милутин Стегић, који је нагласио да је његов отац Душан случајно избјегао смрт, јер је то јутро отпутовао у Прњавор.

„Апелујем на све да се не дијелимо по било каквом основу како нам се никад више не би поновили овакви или слични догађаји, а све само из тог разлога што смо Срби“, поручио је Стегић.

Цвијеће и вијенце на спомен-обиљежје положиле су делегације потомака жртава и мјесне заједнице Разбој Љевчански, општине Србац, делегација СУБНОР-а, Борачке организације општине Србац, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида Србац, делегација Уједињеног равногорског покрета Србац и Основне школе „Доситеј Обрадовић“ Разбој Љевчански, чији су ученици извели пригодан програм.

Након тога положени су вијенци и на спомен-обиљежје у центру села.

Организатори парастоса су Удружење СУБНОР-а Србац уз подршку општине Србац и Мјесне заједнице Разбој Љевчански.

У име мјесне заједнице присутне је поздравио Јордан Куваља, који је рекао да је посебно значајно да се култура сјећања преноси на дјецу у школама.

„Дужни смо да поштујемо њихову жртву, да останемо на свом огњишту и боримо се за своју корицу хљеба“, закључио је Куваља.

Усташе су 1944. године на најсвирепији начин убиле 20 чланова породица Јове, Милутина, Михајла и Рајка Стегића и два члана породице Миливоја Вишњића.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed