РТРС, 1. 4. 2024, У Мркоњић Граду обиљежена 28. годишњица од отварања масовне гробнице у Градском гробљу

Мркоњић Град: Евидентирано 360 српских жртава масовних злочина Фото: Срна / Глас Српске

Мркоњић Град: Евидентирано 360 српских жртава масовних злочина Фото: Срна / Глас Српске

Здружене снаге Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ, потпомогнуте дејствима НАТО-а, у септембру и октобру 1995. године извршиле су агресију на 13 западнокрајишких општина и убиле 2.014 српских војника и цивила, са вековних огњишта протерале 120.000 Срба

Приликом ексхумације и обдукције посмртних остатака Срба у масовној гробници у Мркоњић Граду установљено је да су многи војници и цивили убијени из непосредне близине на најмонструознији начин, изјавио је вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.

„Коришћени су тупи предмети и тако им је смрскана лобања, поломљене ноге и руке које су биле везане, а само неколико је убијено из ватреног оружја“, рекао је Нуждић поводом обележавања 28 година од ексхумације масовне гробнице у Мркоњић Граду.

Нуждић је подсетио да је МУП Републике Српске 1996. године поднео кривичну пријаву против највиших хрватских званичника, док је 2006. године Тужилаштву БиХ поднесен извештај као допуна кривичне пријаве, али до данас нико није процесуиран за ове злочине пред правосудним институцијама на нивоу БиХ.

Он је рекао за Срну да су у Хрватској вођена три предмета за ове злочине, који су се односили само на појединачна убиства заробљених припадника Војске Републике Српске, истичући да је епилог ових суђења пет правоснажно осуђених на 21 годину, док је шест лица ослобођено.

Нуждић је подсетио да је, након што је Република Српска поново преузела контролу на Мркоњић Градом, на православном гробљу пронађена масовна гробница са 181 телом зверски убијених Срба, међу којима је био 81 цивил од којих 10 жена, док је у мањим гробницама на подручју ове општине пронађено још 176 тела.

На православном гробљу у Мркоњић Граду данас ће бити служен парастос и положени венци поводом 28 година од отварања масовне гробнице из које су ексхумирани посмртни остаци 181 српског цивила и борца убијеног у нападу Хрватске војске, такозване Армије БиХ и ХВО 1995. године.

Здружене снаге Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ, потпомогнуте дејствима НАТО-а, у септембру и октобру 1995. године извршиле су агресију на 13 западнокрајишких општина и убиле 2.014 српских војника и цивила, са вековних огњишта протерале 120.000 Срба и опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Међу 2.014 убијених, њих 753 били су цивили, од којих 14 деце и 240 жена.

Хрватске и муслиманске снаге заузеле су тада Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупу на Уни и за собом оставиле пустош и масовне гробнице.

Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета процењена је на 340 милиона евра.

 

У Мркоњић Граду је обиљежена 28. годишњица од отварања масовне гробнице у Градском гробљу, из које је ексумирани посмртни остаци 181 српског цивила и војника, који су убијени током окупације мркоњићке општине у јесен 1995. године.

Здравко Караћ из Мркоњић Града у масовној гробници у Градском гробљу пронашо је тијела свога брата Недељка и супругне мајке. Боли га што за злочине нико није одговарао.

– Они су организовали суд. Они га организовали, они суде. Према томе, ја не видим у некој блиској будућности да ће бити процесуирани они који су направили злочин – рекао је Караћ.

Злочине су починили припадници Оружаних снага Хрватске и Хрватског вјећа одбране. Упрокос многобројним доказима, правде за ове невине жртве нема ни након 28 година.

– Нажалост за те злочине нико није одговаро, а ако погледамо ово што се данас дешава у Суду и Тужилаштву БиХ, евидентно је да се тај процес против починилаца ових гнусних злочина неће ни провести. Једино у шта се можемо као хришћани поуздати јесте Божији суд – истакла је предсједница Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац.

Изасланик предсједника Републике Српске Марко Ромић изјавио је да чињеница да, ни након 28 година од откривања масовне гробнице у Мркоњић Граду, нико није одговарао за злочине над Србима говори о апсурду БиХ у којој невини иду пред суд, док су слободни они који су починили најмонструозније злочине.

За жртве из масовне гробнице у капели Светог апостола Марака служен је парастос, а на спомен-обиљежје масовне гробнице положни су вијенци и цвијеће.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed