Глас Српске, 2.11.2020, Повратнику Сави Билановићу у Бусовачи запаљена кућа: Двије деценије не живи слободно на свом огњишту

Бусовача: Спаљена кућа повратника Фото: Глас Српске

Бусовача: Спаљена кућа повратника Фото: Глас Српске

БУСОВАЧА – Сави Билановићу, српском повратнику у Бусовачу, у суботу је запаљена кућа, а он за „Глас Српске“ каже да је претрпио и преживио доста напада откако се 2000. године вратио на имање.

– Увијек је било неких мањих трзавица у задњих 20 година, али у посљедњих шест, седам година све је кренуло наопако. Нисам правио зло, храбар сам човјек, не знам зашто ме мрзе. Палили су ми и шуму, и дрва која сам сабрао тамо. Убијане су ми овце. Улазили су ми у кућу, правили и нешто око струје, прије четири године направили ми огромну штету у дворишту. Однијели су ми и очев ратни трофеј, односно пиштољ који је добио док је био у партизанима. Све то није пило воде, што год пријавим, џаба. И полиција је сада видјела у каквој сам депресији јер ми је изгорјела кућа – истакао је Билановић.

Огорчен и разочаран, каже да сада нема ништа.

– Вриједност ствари које су изгорјеле прелази 10.000 марака, а камоли све остало. Све је изгорјело. Ништа више немам – рекао је Билановић.

На питање да ли зна који је разлог што му се све то дешава, каже да га Хрвати нису дирали и да све то раде муслимани.

– Изгледа да им сметам да добију те њиве, нисам се плашио људи раније. Увијек сам радио. И сада имам 40 оваца и не могу нигдје док њих не ријешим. Да ли ће општина дати неке донације, не знам. Не знам ни како ни гдје. Прву ноћ напољу смо помрзли. Звали су ме појединци, али нисам хтио да идем. Имам добро имање и то им смета – истакао је Билановић.

Не може, додао је, зиму да чека на ледини.

– Хтио сам да санирам то имање, дјецу да помогнем. И сада све оде. Горе је него 2000. када сам дошао. Пријављен сам у Бусовачи, радио, патио се. Има ту још једна кућа, али празна. У њу сам убацио бале сијена јер су ми и шталу дирали – прича Билановић и додаје да је ту кућу направио пред рат и није ни уселио у њу јер је касније донацију добио за ону у којој су живјели, а која му је запаљена. У МУП-у Средњобосанског кантона јуче нисмо успјели да сазнамо више детаља о томе шта се десило на имању Билановића.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed