Kosovo Online, 10. 7. 2024, Зуроф: Приштини су фашисти национални јунаци, Резолуција о Сребреници није ништа променила

Регрутација Арнаута у СС Скендербег, 1943. Фото: Bundesarchiv

Регрутација Арнаута у СС Скендербег, 1943. Фото: Bundesarchiv

Директор Центра „Симон Визентал“ др Ефраим Зуроф оценио је да иницијативом да се од куће нацистичког сарадника Џафера Деве направи “Нови регионални културни центар” власти у Приштини показују да за њих фашисти могу бити национални јунаци.

“Дева им је херој. И то вам указује о каквим тачно људима је реч, а који су у влади у Приштини. То су људи који мисле да фашисти могу да буду национални хероји”, казао је Зуроф за Косово онлајн.

Он је рекао да је таква иницијатива неприхватљива.

“Не мислим да би кућа Деве требало да буде реновирана и претворена у културни центар сем у случају да људи на Косово мисле да је фашизам – култура”, додао је Зуроф.

Према његовим речима, постоје јасни докази да је Дева био нацистички колаборант и један од оснивача СС Скендер дивизије.

“Оно што знамо за Деву је да био министар унутрашњих послова до новембра 1943. године. Касније је преузео команду над новом владом. Знамо да је 4. фебруара 1944. године 68 људи убијено зато што се сумњало да су били антифашисти. То је једно. Такође, он је помогао регрутовању у СС Скендербег албанске планинске дивизије. А шта мислите против кога су се они борили? Мислите да су се борили против нациста? Они су се борили за нацисте”, казао је Зуроф.

Додаје да ови подаци нису тајна, нити то да је био агент ЦИА.

“Регрутовала га је ЦИА. Америку ништа није спречавало да користи такве људе”, објаснио је Зуроф.

Коментаришући 29. годишњицу злочина у Сребреници која се обележава сутра, а прву наког доношења Резолуције у Генералној скупштини УН, Зуроф каже да овај документ нема снага да промени ставове у односу на квалификацију злочина из јула 1995. године.

Додаје да Резолуција није променила апсолутно ништа сем што је показала политичку позадину одлука УН.

“Резолуција није показала ништа сем да је УН апослутно поткупљива и бескорисна организација. Направили су још једну глупост дозволивши да иницијатива резолуције прође и да произведе нове лажи. Људи који су гласали у Генералној скупштини нису историчари, они не знају историју. Све је то заправо политика”, рекао је Зуроф.

Упитан да ли се прибојава да би и сам могао да буде кажњен због негирања термина геноцид за догађаје у Сребреници, каже:

“Да се плашим? Кога? Слушајте, ако је 33.000 људи из Сребренице и само 8.000 убијено. Млади дечаци, деца, жена и старци. Свима је дозвољено да оду неповређени. То није геноцид. И свако ко то назове геноцидом се игра са политиком. Користи политику да покуша да направи политичке поене. То је безвредно”, закључио је Зуроф.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed