Вечерње новости, 9. 7. 2024, Не хају за ЕУ, обнављају кућу Џафера Деве – Влада тзв. Косова наставила са радовима у јужном делу Митровице упркос противљењу Запада

Џафер Дева, министар полиције нацистичке Велике Албаније, пред стројем Бали Комбетар Фото: Вечерње новости

Џафер Дева, министар полиције нацистичке Велике Албаније, пред стројем Бали Комбетар Фото: Вечерње новости

Привремене власти у Приштини наставиле су реновирање куће „косовског Хитлера“ и колаборационисте за време Другог светског рата Џафера Деве.

 

Током 2022. године већ су покушали да на овај начин укажу „почаст“ некадашњем окупационом градоначелнику Косовске Митровице и министру унутрашњих послова Албаније од 1943. до 1944. године, али је реакцијом Београда и указивањем на његова злодела, заустављена обнова. Испоставило се – на одређено време.

Радници су сада опет на овом објекту, фасада је у потпуности обновљена, а радове са 500.000 евра финансира Министарство културе парадржаве. И више се уопште и не доводи у питање њена рестаурација, већ указују да после одласка мајстора неће бити очуван оригиналан изглед.

Првобитни пројекат током 2022. требало је да спонзоришу Европска унија и Програм Уједињених нација за развој, али су га зауставили када су им послате чињенице о Девиним злочинима током рата. У писму које је тада у ЕУ послао директор Јерусалимског центра „Сизуримон Визентал“ Ефраим Зуроф наводи се да се ради о озлоглашеном албанском нацистичком сараднику:

– План је да се резиденција претвори у регионални културни центар. С обзиром на идентитет њеног истакнутог бившег станара, вероватно ће постићи супротан ефекат, будући да ће бити одата почаст појединцу који је одиграо истакнуту улогу у нацистичкој окупацији делова Србије и у регрутовању Албанаца за службу у дивизији Вафен-СС. Дева је имао активну улогу у борби против антинацистичких српских и албанских партизана, као и у прогону и депортацији стотина Јевреја у концентрациони логор Сајмиште. Као министар унутрашњих послова у колаборационистичкој влади Реџепа Митровице, Дева је био одговоран за прогон и убиства бројних Срба. Дева је симбол сарадње Албанаца са нацистима и улоге коју су имали у злочинима над Србима и Јеврејима. Таквој особи не треба одавати почаст, нити њену резиденцију претварати у регионални културни центар, јер његова дела симболизију екстремистичку геноцидну идеологију.

 

Гервала: Вучић продужена рука Русије

МИНИСТАРКА спољних послова тзв. Косова Доника Гервала рекла је је председник Србије Александар Вучић продужена рука Русије и Владимира Путина, преко које се тестира одлучност Запада.

– Читав регион једва чека промену у Србији, а у том случају демократске снаге у Србији би признале Косово као независну државу, али и БиХ коју тренутно блокира Република Српска са националистичким лидером Милорадом Додиком, који је на истој линији са Москвом, као и Вучић.

 

Историчар Милош Дамјановић који је урадио докторску дисертацију на тему Јевреја на Косову и Метохији рекао је да је на „хијерархијском нивоу свих сарадника окупатора Дева био на самом врху, јер је био надређен свима који су учествовали у прогањању, шиканирању, злостављању, и убијању Јевреја али и отимачини њихове имовине“.

Он рестаурацију куће за коју се говори да је припадала Деви, сматра покушајем „прања биографије лица која су остала упамћена као део мрачне прошлости на овим просторима“.

– Нажалост, међу Албанцима на КиМ већи број њих не види проблем када је у питању улога Деве у Другом светском рату тако да то питање потежу углавном српски медији. Јер, осим куће за коју се везује Девино име, иако је упитно да ли је она била заправо његово власништво, ми имамо и Културни центар у јужној Митровици тик уз главни мост на Ибру који носи име Реџепа Митровице такође осведоченог фашисте који је као и Дева одговоран за Холокауст на КиМ што је заиста неприхватљиво и што представља покушај умањења њихове озлоглашене улоге у Другом светском рату – истичу из српског цивилног сектора на Косову и Метохији и напомињу да бројне улице у Приштини, такође, носе имена фашиста и њихових сарадника у Другом светском рату.

 

 
Д.Зечевић – С.Ровчанин Томковић

 

Танјуг, 9. 7. 2024, МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ: Обнова куће Деве покушај рехабилитације фашистичког злочинца

 

МИНИСТАРСТВО културе Републике Србије оштро осуђује наставак радова на обнови куће нацистичког злочинца из Другог светског рата Џафера Ибрахима Деве у јужном делу Косовске Митровице и упозорава да је реч о недвомисленом покушају рехабилитације фашистичког злочинца, као и да се под маском културе, остварују пројекти ревизионизма и фалсификовања историје.

Министарство истиче да је Приштина у овом случају, као и нажалост у бројним претходним, показала потпуну доследност у екстремизму и једностраности.

„Наравно, у сваком наредном случају, екстремизам мора да иде корак даље, па тако кућа осведоченог злочинца не само да постаје знаменито место, већ, према најавама и ‘регионални културни центар'“, наводи Министарство.

Наглашава се да Приштина на оваквом бизарном пројекту, који вређа не само све жртве нацистичких злочина, већ и елементарна морална осећања, па и здрав разум, инсистира упркос упозорењима и протестима не само српског народа и државе, већ и међународних организација и Европске уније.

„Јасно је да смисао оваквог поступка ипак није везан искључиво за ревизионистичке циљеве, већ да слављење злочинаца, не само отворено, него и демонстративно, уз оправдање политике насиља у историји, има за сврху и њено легитимисање данас“, указује се у саопштењу.

Министарство наглашава да прогон, којем је свакодневно изложен српски народ на Косову и Метохији, овако добија додатни замах тиме што се област културе, у којем је српско наслеђе увелико изложено скрнављењу, фалсификовању, уништавању и отимању, претвара у простор слављења терора и упућивања нескривених претњи на најциничнији начин и чиме се подрива свака могућност суживота на Косову и Метохији.

Министарство подсећа да је Џафер Дева био озлоглашени нацистички колаборациониста, да је био активан у формирању СС дивизије „Скендер-бег“, познат по припремању и извођењу злочина над српским и јеврејским становништвом, градоначелник Митровице у време Другог светског рата и министар унутрашњих послова фашистичке Албаније у време Другог светског рата, кога је Адолф Хитлер одликовао 1944. године.

Подсетимо, како смо писали, привремене власти у Приштини наставиле су реновирање куће нацистичког злочинца Џафера Деве, а министарство културе привремених приштинских институција финансира радове са 500.000 евра.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed