РТРС, Срна, 23. 6. 2019, Митрополит Порфирије и владика Герасим служили парастос јадовничким жртвама [Мапа]

Обележен Дан сећања на Јадовно 1941. Фото: Политика, Бета

Обележен Дан сећања на Јадовно 1941. Фото: Политика, Бета

Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије и владика горњокарловачки Герасим данас су код Шаранове јаме служили парастос страдалима у комплексу усташких логора Госпић-Јадовно-Паг поводом Дана сјећања на Јадовно 1941. године, док је кадиш одржао Луциано Моше Прелевић.

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац рекао је да народи жртава, Срби, Јевреји и Роми, на овим мјестима црпе потребну снагу да се у име убијених супротставе онима који желе да рехабилитују НДХ.

– Ко није био у Јадовну, није био у Јасеновцу. Ко није долазио у Јадовно, није долазио и не долази у Јасеновац. То са овог мјеста поручујем свима који мисле да је довољно да се дође само у Јасеновац, а да се прескоче друга мјеста страдања, поготово ово, најокрутније које се може замислити – истакао је Пуповац.

Он је указао и да је табла на улазу на којој пише „Добродошли у Јадовно“ увредљива, саопштило је Српско народно вијеће.

– Она подсјећа на ознаке које су наши преци носили на одјећи након успостављања НДХ – рекао је Пуповац, који је изразио наду да ће сљедеће године бити одржана комеморација на Пагу, први пут од 2013.

Комеморативни скуп страдалима одржан је код централног споменика, једном од најокрутнијих логора смрти за вријеме усташке владавине.

Комеморацију су организовали Српско народно вијеће, Координација јеврејских општина Хрватске, Епархија горњокарловачка и Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске.

Предсједник Координације јеврејских општина Огњен Краус подсјетио је на хронологију злочиначког подухвата убијања у Јадовну, депортацију заточеника и масовност егзекуција, као и на срамотан однос према спомен-обиљежју Јадовно током деведесетих и спомен-плочи на Пагу која је уништена у неколико наврата.

Краус је истакао да у Хрватској годинама постоје групе које се труде да релативизују злочине и тврде да су комунистички злочини били гори.

– За њих је Дан ослобођења Загреба дан окупације. Злочине треба разликовати, а не изједначавати, али их све треба осудити. Желимо да се зна ко је био жртва, а ко крвник – поручио је Краус.

Он је изразио жељу да пуна истина о жртвама допре до јавности и до младих који не знају ништа о њима, као и да се отворено каже да је НДХ била злочинака творевина, јер групе и појединци то негирају.

– На примјер, прије неколико дана предсједник Колинда Грабар-Китаровић примила је Хрватски обредни здруг Јазовка – рекао је Краус.

Предсједник Савеза антифашистичких бораца Фрањо Хабулин рекао је да се екстремна десница понаша као да је у Другом свјетском рату побиједио фашизам, а да у широком луку обилазе истину о злочинима усташког режима.

– Овдје смо да бисмо истакли историјску чињеницу у мраку историјског ревизионизма. Људима који су овдје страдали пресудио је расни закон који је усташки режим увео након формирања НДХ. Њихова једина кривица је што су били друге нације и вјере – рекао је Хабулин.

У име Владе Хрватске вијенац је положила премијеров изасланик Невенка Бенић, у име Владе Србије Иван Бошњак и представник покрајинске Владе Небојша Војновић.

Вијенце су положили Пуповац, Краус, Вељко Кајтази у име Савеза Рома „Кали Сара“, дожупан Личко-сењске жупаније Никола Лалић, Ђорђе Миховиловић из Јавне установе „Спомен-подручја Јасеновац“ те делегација Шесте личке пролетерске дивизије „Никола Тесла“ из Београда.

Систем логора Госпић-Јадовно-Паг отворен је априла 1941. претварањем казнионице Окружног суда у Госпићу у сабирно-транзитни логор и мучилиште. Заузимао је простор од Госпића до Карлобага, као и дио Пага око Метајне.


Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

У логорски систем Госпић-Јадовно-Паг депортовано је на десетине хиљада људи, углавном с простора НДХ. Ради убрзавања ликвидација, почетком јуна основан је и помоћни збирни логор Овчара, а почетком јула логор Ступачиново. С ових локација, као и са сабиралишта на жељезничкој станици Госпић, жртве су у колонама упућиване на мучан пут у правцу Велебита. Они који су пут преживјели допремљени су у логор Јадовно.

Поворке несретних људи упућиване су и преко Велебита до Карлобага, па брацерама на острво Паг гдје су 24. јуна основани логори Слана и Метајна. Затвореници су злостављани у ували Слана, мучени и бацани у море. Јеврејке и Српкиње силоване су и убијане у логору у Метајни.

У необиљежене велебитске јаме и у дубине Јадранског мора побацане су десетине хиљада жена, дјеце, мушкараца. Укупан број убијених никада неће бити познат.

Недовршено истраживање Ђуре Затезала наводи 10.000 имена и презимена. Били су сељаци, омладинци, студенти, спортисти, избјеглице, свештеници, занатлије, трговци, љекари… Готово се нико од њих није вратио.

Жртве су остале несахрањене, а истина о њиховом страдавању готово заборављена. Систем логора Госпић-Јадовно-Паг затворен је између 15. и 20. августа 1941. године.

Посљедњи преживјели заточеници логора на Пагу први су заточеници и градитељи концентрационог логора у Јасеновцу.

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed