Вести онлајн, 1. 7. 2019. Чачак: Парастос погинулим борцима од Косовског боја до данас

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

Парастосом свим погинулим ратницима од Косовског боја до данас и полагањем венаца на споменик палим борцима од 1990. до 1999. године у Чачку је на Видовдан обележен Дан ветерана Србије који још увек није и законски озваничен.

Како је уобичајено, око 300 ветерана из свих крајева Србије, а било их је и из европских земаља где сада живе и који су само за ову прилику допутовали у Чачак, окупили су се на Градском тргу одакле су се у војничком поретку главном градском улицом упутили ка споменику свим борцима изгинулим у ратовима од 1990. до 1999. године.

У строју ветерана били су и Ката и Јожеф Церна, мајка и отац погинулог Тибора Церне из Дебељаче, као и руски добровољац Алберт Андијев који је у паклу Кошара остао без ока. Долазак генерала Божидара Делића на Градски трг у Чачку у знак поштовања поздрављен је аплаузом свих ветерана.

У изјави за „Вести“, а то је поновио и касније у свом обраћању пред спомеником изгинулим борцима, генерал Делић је истакао да у свему подржава захтеве ветерана.

Видовдан је дан који је уписан у генетски код нашег народа и никакви покушаји да нам се наметну неки други датуми као дан ветерана не може проћи и не разумем због чега се држава противи предлогу. Жалосно је што се држава већ 20 година овако односи према ветеранима, мада у последње време има неких позитивних помака. Ми смо у своје време држави дали све што се од нас очекивало, многи су положили и животе на позив државе, али је очигледно да држава не жели да борцима да оно што су заслужили. Влада нам предлаже законе и сваки предлог је гори од онога претходног. Дакле, ветеранима предстоји борба за своја права, а они су у рату доказали да знају да се боре – истакао је генерал Делић.

Венце на споменик изгинулим борцима у минулим ратовима положиле су делегације ратника, Војске Србије, полиције и града Чачка. Након те церемоније, окупљенима се обратила Ката Церна, која је указала на лош однос државе према ратним ветеранима и ратним војним инвалидима.
Камповаће у Београду

На крају је говорио и Ненад Станић, иницијатор захтева да се Видовдан прогласи Даном ветерана.

– Борићемо се и изборити за своја права, ако треба, и на много радикалнији начин – рекао је Станић и најавио камповање ветерана испред државних институција у Београду како би их подсетили на обавезе државе према онима који су бранили Србију у најтежим временима.
Подршка из Српске

Част да строј ратних ветерана предводи ове године припала је Горану Мажићу из Сребренице који је саборцима из Србије упутио поздраве бораца из Републике Српске и пренео им да у свему подржавају своју браћу у Србији, а посебно у њиховој борби за остваривање својих права стечених на ратиштима.

 

З. Марјановић

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed