РТРС, Срна, 28.4.2017, У Београду отворена изложба „Јасеновац – право на незаборав“

Београд: „Јасеновац - право на незаборав“  Фото: СРНА

Београд: „Јасеновац – право на незаборав“ Фото: СРНА

 

У Београду је вечерас отворена српско-јеврејска изложба „Јасеновац-право на незаборав“ са које је поручено да злочин, и када се опрости, мора да буде запамћен, како зло у времену подигнутих националних и вјерских страсти не би васкрсло у још екстремнијем облику.

Предсједник Народне скупштине Србије Маја Гојковић, која је отворила изложбу у Дому народне скупштине, рекла је да само помињање Јасеновца, Логорграда и осталих стратишта у Независној Држави Хрватској асоцирају на затирање породица и огњишта.

„Злочин не сме да се заборави, чак и ако се опрости. То је наш завет. Србија треба отворено да говори о екстремизму и о томе да се у њеном суседству ревитализује злочин, да се подгрејава усташтво, те да злочинца попут Алојзија Степинца покушавају да прогласе светим“, навела је Гојковићева.

Она је истакла да оживљавање фашизма у виду усташтва вријеђа достојанство човјечанства.

Гојковићева је нагласила да је Србија спремна да гради бољу будућност за себе и регион, али да спремност мора да постоји и код других.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је Срни да је београдска изложба „Јасеновац-право на заборав“ уприличена са циљем јачања свијести свих оних који нису упознати са димензијама јасеновачког страдања, али да и оне који знају шта се тамо догодило на то подсјети и учини „да се нит сјећања не прекине“.

Савановић је навео да би се страдање српском народу у БиХ 1991. године поновило да није било тешког историјског искуства, али да је политичко и војно руководство препознало опасност и стало у одбрану.

Он је истакао то што је 22. април 1945. године, када је извршен пробој Јасеновца, уврштен у календар значајних датума који заједнички обиљежавају Србија и Република Српска.

Савановић је указао на потребу да се о Јасеновцу више учи у школама, да се сними филм о њему, те да заједничким средствима Влада у Београду и Бањалуци буде изграђен меморијални центар јасеновачким жртвама.

„Морамо стално убацивати у свијест људи да се у Јасеновцу догодио геноцид и један од највећих злочина у историји“, каже Савановић.

Он је поручио да искуство Јасеновца намеће потребу да Срби буду опрезни.

„Да будемо спремни да нам се никада оно што се догодило у Јасеновцу и НДХ не понови. Морамо бранити српске просторе, а да би за то били спремни, морамо бити свјесни“, рекао је Савановић.

Савјетник предсједника Србије за регион Владимир Божовић истакао је потребу његовања културе сјећања код Срба.

Амбасадор Израела у Београду Алона Фишер Кам, чија је мајка преживјела Холокауст, навела је да је Јасеновац „Аушвиц Балкана“ и да је то истина на коју треба подсјећати и на којој треба инсистирати.

Оснивач и директор Института за Холокауст „Шем Олам“, рабин Абрахам Кригер, каже да Срби, Јевреји и Роми морају да се сјећају свих својих жртава.

Он је додао да јеврејски народ има развијену културу сјећања и да своје искуство на том пољу желе да пренесу и на Србе.

Гојковићевој, Кам и Кригеру овом приликом су од стране оних који су као дјеца преживјели Јасеновац уручени специјални грамати за велики допринос у промоцији истине о Јасеновцу.

На изложби је приказан и видео-снимак Међународне експертске групе „ГХ7 – стоп ревизионизму“, у којем су између осталог емитовани дијелови изјава премијера Србије Александра Вучића и предсједника Републике Српске Милорада Додика о Јасеновцу, на крају којег угледни професор Смиља Аврамов поручује да је Други свјетски рат завршен војно, али не и идеолошки.

Изложба „Јасеновац-право на незаборав“, која на 30 паноа, кроз документе и фотографије илуструје страдање Срба, Јевреја, Рома и антифашиста у Јасеновцу, први пут је приказана ове године у Њујорку на велики православни празник Светог Саву.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed