СРНА, 15.2. 2023, Дрињача: Освештана спомен-плоча стадалим Србима [Мапа]

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

ЗВОРНИК, 15. ФЕБРУАРА /СРНА/ – У насељу Дрињача код Зворника данас је освештана спомен-плоча на мјесту гдје су, након проглашења Независне Државе Хрватске /НДХ/ 1941. године локалне усташе – муслимани и Хрвати, починили невиђен злочин над српским народом.

Доктор историјских наука Вељко Ђурић Мишина из Београда рекао је новинарима да злочин у Дрињачи који су починиле локалне усташе није историјски догађај, него психијатријски случај – то је клање Срба из којих се циједи крв и шаље поглавнику НДХ-а Анти Павелићу.

Ђурић Мишина рекао је да се овај догађај обиљежава подизањем спомен-плоче, као првим потезом, а потом ће бити проширен спомен-плочама за друге знамените личности овог краја које су пострадале у Другом свјетском рату.

Ђурић Мишина, који је, између осталог, био и директор Музеја жртава геноцида у Београду, те радио у више образовних и научних установа, рекао је да су Срби 1992-1995. године ријешили проблем и нема више границе на Дрини између православља и римокатоличанства, јер је ово српска и православна територија.

Он је додао да је укључен у акције на подручју Подриња од Вишеграда до Бијељине на обиљежавању стратишта, па и ово које се догодило средином августа из 1941. године у Дрињачи.

Представник Удружења „Мост“ Сребреница-Скелани и потомак страдалих Радомир Павловић рекао је да се у сарадњи са Музејом жртава геноцида из Београда ради на утврђивању историјских чињеница на простору Средњег Подриња о злочинима над српским народом које је извршила НДХ-а, а у којима је у току Другог свјетског рата убијено 2.264 Срба, од којих 430 дјеце.

„Ради историјске истине, хоћемо да обиђемо сва стратишта и обиљежимо та страдања од Брода на Дрини, Скелана, па све до Зворника на свим мјестима гдје су биле масовне погибије, односно убиства недужних Срба“, рекао је Павловић.

Истичући да се то наставља освештавањем спомен-плоче у Дрињачи када су 15. августа 1941. године страдали Срби, Павловић је најавио наставак уређивања спомен-парка у Дрињачи, гдје ће бити постављено још спомен-плоча посвећених Јездимиру Дангићу и другим заслужним људима, чиме ће бити означена мјеста која говоре о недужном страдању српског народа.

Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

„То ће бити доказ шта се све дешавало на овим просторима и какав је геноцид почињен над српским народом у току Другог свјетског рата“, рекао је Павловић и нагласио да је само на простору Дрињаче и Кравице убијено више од 600 Срба током прве двије године Другог свјетског рата.

Представник градске Борачке организације Зворник Миле Вукадиновић рекао је да историја учи да се не смију заборавити страдања из Првог и из Другог свјетског рата, као ни Одбрамбено отаџбинског рата, и да се са пијететом треба сјећати невино страдалог српског народа.

„О страдању у Дрињачи Срба и српске нејачи почиње полако да се открива истина. Не треба да кријемо истину, него управо да је испричамо каква је била и да се види и зна шта се све радило са српским народом овдје у Дрињачи и широкм Подриња“, рекао је Вукадиновић.

Он је нагласио да Срби не треба да дозволе да о њиховој историји говоре они који то не заслужују, као ни они који су је у досадашњем времену вјешто скривали.

Спомен-плочу је освештало мјесно свештенство, а вијанац су положили потомци страдалих из Дрињаче.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed