СРНА, 2. 7. 2022, Служен парастос јадовничким жртвама [Мапа]

Паг: Масовна гробница Срба и Јевреја Фото: Срна, Јадовно 1941.

Паг: Масовна гробница Срба и Јевреја Фото: Срна, Јадовно 1941.

ЈАДОВНО – Код Шаранове јаме на Велебиту данас је служен парастос јадовничким жртвама поводом обиљежавања Дана сјећања на Јадовно 1941. године када је у том комплексу логора за вријеме Независне Државе Хрватске /НДХ/ на најсвирепији начин убијено више од 40.000 углавном Срба и Јевреја.

Парастосу, који су служили свештеници Епрахије горњокарловачке, присуствовали су представници Удружења „Јадовно 1941″, потомци и поштоваоци жртава са подручја Републике Српске, Србије и региона, те почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић.

Након краћих обраћања, учесници молитвеног окупљања посјетиће мјесто Штикада гдје ће код Цркве Светог Петра и Павла, у којој је пострадао српски народ 1941. године, бити одржан час историје.

Учесници молитвеног окупљања затим ће посјетити крашку јаму Тучић понор код Грачаца гдје ће бити освештан и постављен Часни крст жртвама убијеним у овој јами. Код Храма Вазнесења Господњег у Грачацу биће приређено послужење да учеснике овог молитвеног и комеморативног Сабрања, након чега је планиран повратак кући.

Удружење „Јадовно 1941″ из Бањалуке 13. годину заредом организатор је молитвеног окупљања са благословом Његовог преосвештенства епископа горњокарловачког Герасима. Молитвено сабрање на Велебиту одобрила је полицијска станица Госпић, чији су припадници обезбјеђивали скуп.


Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

У комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг у Другом свјетском рату за 132 дана убијено је најмање 40.123 људи.

У Метајни, на острву Паг, отворен је први логор за жене и дјецу у Другом свјетском рату. Дан сјећања на Јадовно уврштен је у календар обиљежавања значајних историјских догађаја Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed