Вечерње новости, 27.8.2021, Осам деценија се ћутало о злочину усташа у засеоку Брвно у селу Врањак код Модриче

Спомен, илустрација Фото: Фонет

Спомен, илустрација Фото: Фонет

 

Само су потомци стрељаних преносили успомену на своје најмилије са колена на колено.

Напокон је дошло време да се скине прашина са 25. августа 1941. године који је обележен крвљу 14 Врањачана, жртава једног од највећих усташких злочина у модричком крају.

Први пут након толико година служен је поменом у цркви Покрова Пресвете Богородице у Врањаку и историјским часом обележено је 80 година од њиховог страдања. Сећање је живело само међу потомцима и мештанима Врањака, а преношено је јер су стрељање преживели Петар Благојевић и Вид Стево Савић.

– Намера нам је да ово страдање Врањачана заувек отргнемо од заборава – нагласио је, после помена, протојереј Слободан Тошић.

Ново Благојевић, унук мучки убијеног Перије Благојевића сматра да се овај злочин не сме заборавити.

– Још је страшније то што нико од убијених није сахрањен, како би им одали пошту на њиховим вечним почивалиштима. Тела убијених бачена су у реку Босну. Оваква сећања су једини начин да запамтимо и пренесемо нашим потомцима оно што се десило. Ово није једини злочин из Другог светског рата у модричком крају, а жртава и стратишта се нико и не сећа… Можемо пробати опростити, али заборавити не смемо – рекао је Благојевић.

Иначе, и у Јасеновачком логору страдало је 13 Врањачана.

Помену је присуствовао и начелник Модриче Јовица Радуловић који је нагласио да су Врањачани страдали само зато што су били Срби православне вероисповести у једном несрећном времену.

Историјски час на тему „Од идеологије до реализације геноцида над Србима у НДХ – осам деценија од усташког злочина на Брвну“ одржали су историчари Димитрије Живановић и Маја Видовић из клуба истричара Посавине.

МУК И У ШКОЛАМА

ОВО нам је велика опомена и упозорење да своје жртве морамо памтити. У школама се није учило о овом злочину на часовима историје. Срећа да су сећања сачували потомци – закључио је начелник општине Модрича Јовица Радуловић.

Вид Благојевић

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed