Да покровитељи буду Патријарх Иринеј, Додик, Николић

БЕОГРАД, 10. ОКТОБРА /СРНА/ – Иницијативни одбор Друштва за подизање меморијалног центра српским жртвама геноцида очекује да ће покровитељи подизања тог српског меморијала бити Његова светост патријарх српски Иринеј, предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Србије Томислав Николић.

На сједници овог одбора, чији је предсједник историчар Миливоје Иванишевић, утврђено је да је циљ ове будуће невладине организације подизање меморијалног центра посвећеног жртвама геноцида и страдања српског народа у 20. вијеку.

Утврђене су и активности ове организације, при чему је истакнуто да прво треба тражити сагласност од државе Србије и локацију за подизање српског меморијала, као и да се треба организовати мрежа у земљи и иностранству, с циљем добијања подршке за подизање овог меморијалног центра.

Истакнуто је да Скупштина Србије треба да донесе и потребан закон о меморијалном центру, те да се путем донација и доприноса обезбиједе средства за изградњу пројектованих објеката.

Речено је да ова организација треба да упознаје јавност о историјским чињеницама, да прикупља имена жртава и друге доказе, да презентује истину о стадању Срба у 20. вијеку, као и да ради на очувању сјећања на те жртве.

Ова организација намјерава да сарађује са сличним организацијама у земљи, региону и иностранству, као што су „Јасеновац“ Бањалука или „Јад Вашем“ Израел, као и са органима Србије – Српском академијом наука и уметности, Синодом Српске православне цркве /СПЦ/, као и да издаје разне публикације.

Истакнуто је да треба сачинити цијели историјски комплекс страдања српског народа у 20. вијеку, а по потреби основати и задужбине или фондације.

Скраћено име ове невладине организације, како се наводи, било би „Српски меморијал“.

Чланови Одбора, међу којима су и Саво Штрбац, Владислав Јовановић, Смиља Аврамов и Александар Матановић, истакли су да на оснивачку скупштину ове невладине организације треба позвати око 200 имена, међу којима министра културе Србије Ивана Тасовца, јавне личности, стране амбасадоре, владике СПЦ, спортисте, међу којима су и имена Новака Ђоковића, Владе Дивца и Дејана Бодироге, као и главне и одговорне уреднике медија и познате новинаре.

Наведено је да богатим Србима у дијаспори треба понудити оснивање задужбина, како би имали сигурност да њихова новчана средства не би била злоупотријебљена.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed