СРНА, 28. 2. 2024, Нови прилози истаживању усташког геноцида над Србима у НДХ [Иницијатива]

Документи НДХ, илустрација Фото:  СРНА

Документи НДХ, илустрација Фото: СРНА

Теренским истраживањем на територији Хрватске и сарадњом са појединцима дошло се до значајног сета докумената који потврђују бестијалност усташке идеологије и геноцид над српским народом на територији Независне Државе Хрватске (НДХ), рекла је Срни директор установе Спомен-подручје Доња Градина Tања Tулековић.

Tулековићева је навела да су и у овој години настављене активности на прикупљању материјала који документује усташки злочин геноцида.

„Претходни мјесец обиљежио је теренски рад на територији Хрватске како би се обезбиједили одређени материјали за припрему монографије о страдању српског народа, а прикупили смо значајне документе који свједоче о злодјелима усташа“, навела је она.

Тулековићева је захвалила појединцима коју су препознали квалитет рада јавне установе Спомен-подручје Доња Градина и уступили јој важну документацију која свједочи о усташким злочинима геноцида у НДХ.

Према њеним ријечима, расвјетљавање историје у микроцјелинама захтјеван је посао који подразумјева како архивски тако и теренски рад и велику посвећеност, као и разумијевање фактографије и географског подручја у предметном периоду.

„Овом приликом желимо поново да позовемо све оне који у својим кућним архивама посједују фотографије, предмете и документе из периода Другог сјетског рата да нам се јаве како бисмо заједно допринијели овом важном националном и историјском задатку“, нагласила је Tулековићева.

Она је подсјетила да су се многи грађани одазвали иницијативи установе из 2016. године, која још траје.

Из Спомен-подручја Доња Градина позивају грађане да уступе документе, фотографије и предмете који свједоче о злочину геноцида у НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима.

Грађа која се прикупља поменутом иницијативом биће изложена у будућем меморијалном центру у Доњој Градини.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed