Представништво РС у Београду, 24.10.2019, Четврти дан Сајма – Сребреница – стварност и манипулације

Промоција зборника „Сребреница – стварност и манипулације“, 24.10.2019. Фото: Представништво РС у Београду

Промоција зборника „Сребреница – стварност и манипулације“, 24.10.2019. Фото: Представништво РС у Београду

Четвртог дана Сајма представљање Републике Српске карактерише разноврсност промовисаних издања – од научне литературе и зборника радова, монографских издања, до књига поезије и награђених романа.

У 14 сати у сали „Васко Попа“ у издању Организације старјешина Војске Републике Српске књигу која је објавњена на српском и енглеском језику Сребреница – стварност и манипулације представили су проф. др Милован Милутиновић, проф. др Слободан Жупљанин, проф. др Зоран Калинић, Миливоје Иванишевић, адвокат Бранко Лукић и генерал потпуковник мр Петар Шкрбић.

Главни и одговорни уредник ове студије је Милован Милутиновић, предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске и предсједник Организационог одбора Међународне научне конференције „Сребреница – стварност и манипулације“, која је одржана у Бања Луци 12. и 13. априла 2019. године.

На Конференцији је презентовано 50 реферата 52 аутора и коаутора, од којих је 18 са простора изван подручја бивше Југославије (Русија, САД, Енглеска, Француска, Аустрија, Холандија, Португалија, Швајцарска, Италија и Бугарска).

Учесници конференције су усвојили Завршни документ конференције у којем је, између осталог, наведено да конференција представља „научно-стручни национални пројекат, чији је основни циљ утврђивање истине о догађајима у и око Сребренице у протеклом грађанском рату у Босни и Херцеговини“. У документу је наведено и да „Злочин који се десио у Сребреници у јулу 1995. године се, у складу са општеприхваћеном дефиницијом коју је утврдила Међународна Конвенција о спречавању и кажњавању злочина геноцида из 1948. године, а која и данас егзистира као инструмент међународног права, не може се сматрати геноцидом“. Такође је истакнуто да „нема научно потврђених доказа о тачном броју страдалих у борбеним дејствима и ван борбених дејстава у Сребреници у љето 1995. године“.

На промоцији је први говорио проф. др Слободан Жупљанин који је нагласио да је закључак да се у Сребреници није догодио геноцид „већ злочин који осуђујемо“.

Милован Милутиновић је навео да је у овој студији учествовало и 6 академика и 40 професора доктора наука и да је ова студија „искрени проговор о стварним догађајима“ у и око Сребренице.

Ректор Независног Универзитета Бања Лука проф. др Зоран Калинић је рекао да га је питање Зашто се десила Сребреница (?) потакло да се и Универзитет укључи у ову студију.

Миливоје Иванишевић, предсједник Института за истраживање српских страдања у ХХ вијеку је рекао да је истина само једна а да се сви гурају да заузму њено мјесто.

Адвокат Бранко Лукић је подсјетио да је дефиниција геноцида прописана у Конвенцији о геноциду а да је Хашки трибунал извитоперио дефиницију и није је примијенио. Он је истакао да је проблем у политикама држава које су одређене својим интересима те да западне силе неће да прихвате истину.

Генерал потпуковник мр Петар Шкрбић је изнио виђење да постоје паралелне Сребренице, једна стварна Сребреница и једна створена у медијима и да је циљ да се та медијска слика о Сребреници разбије.

Промоцији је присуствовао и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

 

 

 

Књигу „Сребреница – стварност и манипулације“ можете преузети на ово вези:  http://predstavnistvorsbg.rs/pdf_dokumenti/2019/Srebrenica_zbornik_radova.pdf

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed