ИН4С, РТРС, 23. 7. 2022, Страдање јабучких Срба три деценије без казне

Спомен, илустрација Фото: Фонет

Спомен, илустрација Фото: Фонет

У Фочи је данас обиљежено 30 година од стравичног злочина у којем је муслиманска војска убијајући све пред собом попалила 18 српских села ширег подручја Јабуке, тада фочанске мјесне заједнице, на лијевој обали Дрине, подно Јахорине

Тим поводом служен је помен за 43 невине српске жртве, а чланови породица погинулих и делегације општине Фоча и удружења проистеклих из Одбрамбено отаџбинског рата прислужили су свијеће и положили цвијеће на Градском гробљу Божовац.

Припадници тз. Армије БиХ 23. јула 1992. године на свиреп су начин убили 43 српска мјештанина, међу њима и дјечака од 13 година Нова Елеза, слијепу старицу Милку Ковач, непокретну Зорку Симовић, као и партизанског ветерана из Другог свјетског рата, јунака из Битке на Сутјесци и са Сремског фронта Милоша Вуковића.

Убијени су и старији брачни парови Милован и Марија Скакавац, Милош и Анђелка Тривун, Остоја и Софија Ћосовић, Драго и Јока Стојановић.

Православна црква Преображења Господњег минирана је и до темеља срушена.

Неђо Мастило тог дана остао је без брата Радислава и великог броја рођака, комшија и пријатеља.

– Било је страшно, свако село је нападнуто у исто вријеме, нису никог поштедјели, убијали су све редом, од дјеце до најстаријих. Нажалост, за пуних 30 година никад се ништа није предузело да злочинци одговарају – навео је Мастило.

Он је додао да је већина тада преживјелих Јабучана у међувремену помрла, а исто тако и већина злочинаца.

– Тужилаштво БиХ најбоље би било да поднесе пријаву само против себе, што су дозволили да прође 30 година да се ништа не уради – истакао је Мастило.

Петрославу Ћосовићу из јабучког села Колаковићи отац Обрен погинуо је на кућном прагу.

– Настрадала је нејач, дјеца, стари, нису имали милости ни према коме, све што се кретало зликовци су побили. Јабука данас тужно изгледа, повратника је мало, ми обиђемо српска гробља, наше погинуле нећемо никада заборавити – нагласио је Ћосовић.

Предсједник Удружења прогнаних и расељених Срба и свједок злочина Љубиша Симовић рекао је да је ово прво масовно страдање фочанских Срба у протеклом рату, те да је предмет „Јабука“ годинама био у ладици Тужилаштва у Требињу.

Прије неколико година преузело га је Тужилаштво БиХ, али се још чека на подизање оптужница.

Симовић је навео да су представници Тужилшатва БиХ раније у једном наврату посјетили мјесто злочина, када су могли да се увјере да су Срби на том простору бранили своја огњишта, те да су најавили још једну посјету.

– Прије неколико дана су ме звали из Тужилаштва, требало би да дођу још једном да обиђу терен, да узму фотографија, јер је то шири рејон од Јахорине до Превиле. Обећали су ми да се ради на предмету, да је тужилац замијењен, због короне нису могли радити, али се надам да ће убрзо нешто бити, саслушавају неке свједоке, ми смо им дали нека имена наших комшија муслимана, који су, нажалост, предводили ову јако добро организовану акцију на простору Јабуке – навео је Симовић.

Након рата, Јабука је припала Федерацији БиХ, па се преостало српско становништво морало селити са својих огњишта, а посмртни остаци већине убијених Јабучана тада су пренесени на Градско гробље Божовац у Фочи, гдје је данас служен парастос.

Родбина страдалих посјетила је и мјесно гробље у Јабуци.

Парастос убијеним Јабучанима биће служен и на Преображење Господње, 19. августа, код споменика у порти обновљене јабучке цркве.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed