СРНА, 30. 5. 2023, Штрбац: Глорификовање усташтва у Стоцу

Саво Штрбац Фото: Вечерње новостиСаво Штрбац Фото: Вечерње новости

Саво Штрбац Фото: Вечерње новости

Директор Докумантационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац изјавио је Срни да је Хрватска ове године предсједавајућа Међународног савеза за сјећање на Холокауст због чега је морала „умирити и исконтролисати“ обиљежавања Блајбурга, али да су зато они који глорификују усташе себи дали одушка у Стоцу у Федерацији БиХ.

Штрбац је навео да је на Блајбургу страдало највише усташа и њихових симпатизера, међу којима је било доста Херцеговаца, који и данас, као што су чинили увијек у историји, копирају „браћу Хрвате“.

Он је нaвео да је Блајбург ове године у Хрватској званично обиљежен 12. и 13. маја, али да је све протекло много блаже него претходних година.

„Имали су обиљежавање на Мирогоју, уз цијели државни врх пред Туђманом и онда су ишли према Мацељу у Словенији. Било је симбола, али је било под контролом јер Хрватска ове године предсједава Међународним савезом за сјећање на Холокауст, па су успјели да то мало припитоме јер је то усташки дернек“, рекао је Штрбац.

Он је подсјетио да су Аустријанци раније увели жестоке казне за употребу усташких симбола на меморијалу у Блајбургу.

„Аустријанци су све што је у вези с усташама изједначили са нацистима. Они су по том питању веома осјетљиви. Хрватска је прошле године дернек преселила на Удбину на Крбавско поље, а ове године је главни дернек био у Стоцу“, рекао је Штрбац.

Централна комеморација за „жртве Блајбуршке трагедије“ одржана је у недјељу, 28. маја, на Радимљи код Стоца под покровитељством Хрватског народног сабора БиХ. Комеморацији је присуствовала и делегација Владе Хрватске коју је предводио шеф дипломатије Гордан Грлић-Радман.

Начелник Стоца Стјепан Бошковић најавио је изградњу меморијалног центра на том мјесту како би Столац био „мјесто сјећања на све Блајбурга“.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed