Политика, 31.1.2018, Најтрагичнији дан у српској војној историји

Фото: Медија центар „Одбрана”

Фото: Медија центар „Одбрана”

Књига „Легет 1914” аутора Слободана Лазаревића, која говори о војничкој катастрофи која је потиснута у колективном сећању, представљена је у Дому Војске Србије у Београду.

Битка се одиграла 6. септембра 1914. године, почетком Првог светског рата, а тог дана погинуло је или заробљено, подаци у литератури се разликују, између пет и седам хиљада војника из Тимочке дивизије.

Како је рекао историчар проф. др Предраг Марковић, реч је о „најкрвавијем, најтрагичнијем дану у српској војној историји”, најтежим губицима ако се посматрају по дану ратовања. Српска војска је пошла преко Саве на захтев савезника који су у лето 1914. године били у тешкој ситуацији на свим фронтовима. У прелазак преко реке се кренуло са Чеврнтије код Шапца на поље Легет у околини Сремске Митровице.

Међутим, речни десант је очигледно био претежак задатак, а поврх свега на српску војску обрушиле су се вишеструко бројније аустроугарске трупе које су се спремале за одлазак на фронт према Русији.

Многи српски војници су се приликом паничног повлачења удавили у Сави, посебно када се распао незавршени понтонски мост. Процењује се да је само око десет одсто војника знало да плива.

„Ипак, битка на Легету је морална победа, Србија је показала спремност да се бори за виши интерес”, рекао је Марковић напомињући да су и Немци већ наредне године доживели тешке губитке прииком десанта преко Дунава и Саве на Београд.

Осим тога, бар на кратко је ослабљен притисак Централних сила на Русију која је тих дана била у тешкој ситуацији. О овој бици је говорио и пуковник у пензији проф. др Милоје Пршић, а испред издавача проф. др Драган Никодијевић, декан Факултета за културу Универзитета Мегатренд.

„Писањем ове књиге покушао сам да допринесем да се разуме оно што је тешко схватити, а још теже прихватити”, рекао је аутор Слободан Лазаревић.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed