Б92, Бета, 13.02.2018, УНС: Шести пут срушена плоча несталим новинарима код Ораховца

Шести пут срушена плоча несталим новинарима код Ораховца Фото: УНС

Шести пут срушена плоча несталим новинарима код Ораховца Фото: УНС

Спомен плоча постављена у знак сећања на отете новинаре Радио Приштине Ђура Славуја и Ранка Перенића порушена је и однесена шести пут, саопштило је данас Удружење новинара Србије (УНС).

Непознати починиоци поломили су обележје и однели га, а око места где је било налази се велика количина костију, највероватније животињског порекла, саопштава УНС.

Како је наведено, новинари Будимир Ничић и Живојин Ракочевић уклонили су кости које биле постављене где је била табла, а на десетак метара испод обележја налази се велика гомила животињских остатака. УНС и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) најоштрије су осудили поновно рушење плоче на месту где су 21. августа 1998. године нестали новинари Радио Приштине Ђуро Славуј и Ранко Перенић и траже од међународних и косовских институција да открију ко већ шести пут чини тај вандализам.

Славуј и Пренић нестали су на путу Велика Хоча – Зочиште, а Удружење новинара Србије од 2012. године на месту где су последњи пут виђени поставља обележје на коме на српском и албанском језику пише: „Овде су 21. августа 1998. отете наше колеге новинари Ђуро Славуј и Ранко Перенић. Тражимо их“.. „Ово се десило свега неколико дана пошто су званичници Косова саопштили да Закон о Специјалном суду неће бити укинут и очигледно је некога ухватила паника, да некоме савест није мирна. Мислим да је крајње време да се Специјални суд озбиљно позабави питањем убијених и отетих новинара. Кости које су овде расуте су нешто што је ненормално и надам се да то није порука нама и нашим колегама“, рекао је председник ДНКиМ Будимир Ничић, а преноси се у саопштењу.

Како је додао, то је порука и Београду да главни проблеми Срба на Косову нису трактори и овце.

„Ово су истински проблеми и крајње је време да се решавају и у Приштини, и у Београду, и у Бриселу“, истакао је Ничић.

Новинар Живојин Ракочевић рекао је да ће табла поново бити постављена и да ће је вратити да опомене све да људски живот, „живот професионалца, живот људи који су све дали слободи није заборављен“.

УНС и ДНКиМ поново траже од Еулекса и косовске полиције да коначно почну да одговорно раде свој посао и обавесте јавност шта су предузели како би били пронађени и кажњени киднапери новинара.

Славуј и Перенић су нестали када су кренули да ураде репортажу о повратку отетих монаха у манастир Зочиште, скренули на погрешан пут и прешли на територују коју је контролисала Ослободилачка војска Косова. Били су у аутомобилу „застава 128″ плаве боје који никада није пронађен.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed