Б92, РИНА, 27.6.2021, Оца су му стрељали Немци, а тек после 80 година га је сахранио

Љутовница, Горњи Милановац: Стрељан 1942, сахрањен 2021. Фото: Рина, Приватна архива

Љутовница, Горњи Милановац: Стрељан 1942, сахрањен 2021. Фото: Рина, Приватна архива

Милош Оташевић је сахранио оца после 80 година, Радивоја су Немци стрељали у Другом светском рату.

Милош Оташевић из Горњег Милановца тек после осамдесет година достојно је сахранио свог оца Радивоја ког су Немци стрељали 1942. године. Од Другог светстког рата му се изгубио сваки траг, а Радивојева мајка Љубинка по савету свештеника сину је 1949. године подигла споменик у селу Љутовница иако се тада није знало где се његови посмртни остаци налазе.

„Чим је стигао ратни вихор мој отац се придружио четничким одредима, чак је заробио немачког курира и одузео му важна документа. Од тог момента креће хајка на њега и тражилу су га да ухвате.

Због тога није долазио кући све до сестриног крштења и то је по њега било кобно јер га је одао комшија и Немци су га заробили. Имао је прилику да побегне, али није желео јер се плашио да ће се непријатељ осветити његовој породици. После су га спровели у Горњи Милановац и од тада му се губи сваки траг“, рекао је за РИНУ Милош Оташевић.

Према сведочењима појединаца Немци су у децембру 1942. на ђубришту краљевског имања на Опленцу стрељали 32 четника, међу њима и Радивоја, а посмртне остатке су закопали у оближњем каменолому. Тек 2005. године сазнало се за ову масовну гробницу и издат је налог за есхумацију стрељаних.

„Позвали су ме да урадим ДНК анализу, на основу које је утврђено да је мој отац закопан у тој гробници и да једно од ископаних тела припада управо њему. Тада је уследила компликована административна процедура и тек сад, пет година касније могао сам да преузмем тело како би га достојно сахранили у гробници коју му је још пре скоро осамдесет година наменила његова мајка, а моја баба“, рекао је Оташевић.

Посмртни остаци Радивоја Оташевића сахрањени су маја ове године у селу Љутовница и почиваће у гробници коју сада потомци могу увек обићи и како кажу, покојнику запалити свећу.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed