Глас Српске, СРНА, 6. 5. 2024, Нема кажњених за прогон Срба из Какња

Какањ, Биљешева, срспка православна црква Фото: Глас Српске

Какањ, Биљешева, срспка православна црква Фото: Глас Српске

Почетком маја прије 32 године 5.500 Срба са подручја какањске општине било је приморано да напусти своја огњишта, а припадници такозване Армије БиХ запалили су тада српске куће у 10 насеља и уништили стару српску православну цркву у Биљешеву, те 24 православне капеле у насељима Десетник, Суботиње, Данци, Видуша, Караула, подјсетили су у Одбору за заштиту права Срба у Федерацији БиХ.

Предсједник Одбора Ђорђе Радановић изјавио је Срни да су тада уништена већински српска насеља Десетник, Биљешево, Видуша, Доњи Лучани, Јеховина, Данци, Босна, Драчићи, Конџило, Миочи и Сарановићи.

„Српско становништво је протјерано, већи број Срба је убијен у селима, а све српске куће су запаљене“, рекао је Радановић и додао да до данас за те злочине нико није одговарао.

Он је напоменуо да је прије Одбрамбено-отаџбинског рата на подручју Какња живјело 5.500 Срба. [Напомена: Према попису становништва 2013. године на продучју општине Какањ живи 281 или 0,751% Срба – Српскки меморијал, а.м]

„Посебну тежину овим кривичним дјелима даје директни умишљај са циљем да се уништи могућност повратка Срба. Видљива је масовна организована дјелатност у рушењу православних споменика на гробљима“, напоменуо је Радановић.

Какањ: Разорено српско православно гробље Фото: РТРС

Какањ: Разорено српско православно гробље Фото: РТРС

Радановић је истакао да је сарајевско-зеничка котлина била специфична по томе што је свако православно гробље имало своју капелу.

Он је рекао да до данас нису обновљене још двије капеле које су прије 32 године уништене на подручју Какња.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed