СРНА, 4.2.2018, Промовисана књига о комунистичким злочинима 1941-1945.

Промовисана књига о комунистичким злочинима 1941-1945.

Промовисана књига о комунистичким злочинима 1941-1945.

ПОДГОРИЦА, 4. ФЕБРУАРА /СРНА/ – Књига „Комунистички злочини у Црној Гори и Херцеговини 1941. и 1942. године“ Милоша Војиновића и Тадије Бошковића представљена је у Подгорици.

Академик Матија Бећковић рекао је на промоцији, која је одржана у крипти Храма Христовог Васкрсења, да је ова књига „рана на ранама“ Црне Горе и да је говорити о њој исто као и дирати у рану која је осамдесет година остала незацијељена.

Бећковић је додао да су од те ране настале све остале и да од ње почињу све странпутице које су нас довеле довде.

Он је напоменуо да је протеклих деценија много причано о тој рани, али да је у суштини речено готово ништа, те да је у међувремену избио нови домаћи рат, а да се ни онај стари свјетски није честито завршио нити је о њему речена права ријеч.

„Нови рат још траје, рушећи све за шта се гинуло у претходном. Победници су писали историју, не само своју већ и побеђених не сумњајући у своју верзију. Победник никад нема проблема са присталицама који накнадно пристижу са свих страна као првоборци бојева у којима нису учествовали“, рекао је Бећковић.

Он је додао да је и садашње вријеме потврдило стару истину да нико не може бити судија у сопственој ствари, те истакао да су власт и мржња били у обавези у школи, у суду, у штампи, домаћем васпитању, а најгласнији су се запослили као чиновници мржње и лажи.

„Прогонили смо и презирали једни друге не бисмо ли били напредни и прогресивни. На крају се испоставило да нисмо ратовали ни са ким сем један с другим и толико се делили да има оних који још нису приметили да нас нема ни кад смо заједно. Тако прође готово читав век, а ми као да још не умемо ни да завршимо стару ни да започнемо нову причу, све више сумњамо у њен смисао и све мање знамо коме бисмо је и зашто причали“, поручио је Бећковић.

Бећковић је рекао да се храброст огледа у спосбности да се истини погледа у очи, те нагласио да је лаж „чедо кукавичлука“ и да слободе нема изван истине.

Према његовим ријечима, свјетост и морал не дијеле се према странама и странкама ни правда према државама ни истина према нацијама.

„Зато је радосна и благословена вест која се чула ових дана да су се у Црној Гори грлили и мирили потомци четника и партизана. Пошто смо се помирили са сваким, време је да се помиримо и са самима собом, својом судбином и историјским удесом“, закључио је Бећковић.

Један од аутора књиге Милош Војиновић рекао је да је ријеч о књизи чији је циљ истина о том периоду историје.

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије евоцирао је успомене из дјетињства и упитао се да ли ико ко има памети може посумњати да Дража Михаиловић није био антифашиста кад је све до друге половине 1944. године био војни министар у краљевској влади у Лондону.

„То би онда значило да је и та влада била фашистичка, онда би ваљда и Черчил био фашиста“, рекао је митрополит Амфилохије.

Он сматра да је неокомунизам завладао оном струјом друштва која је наслиједила и власт и моћ и сласт првих комуниста.

„Ови данашњи су, нема никакве сумње, наставак оних претходних, само што су од њих узели оно што је најгоре и на томе граде будућност. И онда су из тог разлога створили нове диобе, незапамћене у Европи“, рекао је митрополит Амфилохије.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed