Блиц, Танјуг, 9. 6. 2023, Министарство спољних послова Србије упутило протестну ноту: Изложба „Тесла и његов дивни хрватски народ“ дубоко увредљива и – мора да буде спречена

Никола Тесла Фото: Архива

Никола Тесла Фото: Архива

Институт „Диана Будисављевић“ и Министарство спољних послова Србије упутили су протестну ноту и чине све да спрече изложбу „Тесла и његов дивни хрватски народ“, планирану крајем године у Берлину, јер је сматрају дубоко увредљивом за све жртве геноцида у Независној Држави Хрватској (НДХ) и за све Србе, рекао је Срни један од оснивача Института Гојко Рончевић Мраовић.

Рончевић Мраовић, који је као седмогодишњак преживио пакао логора Јастребарско, навео је да је Хрватска за ту изложбу издвојила око милион долара и да је организују они чији су преци у Теслином родном Госпићу убили 91 особу са презименом Тесла.

– Само у Јасеновцу завршило је 14 Тесла – заклано. У Смиљану су девастирали све. Тамо сада нема ниједног Србина. Да је Никола Тесла био тамо за време Другог светског рата и њега би убили. И не само то, да му је тамо било гробно место неоусташе би и то девастирале као што су му уништили родну кућу, цркву и споменик у Госпићу у „Олуји“ – рекао је Рончевић Мраовић.

Он сматра да борба за истину о злочинима Хрвата у Другом светском рату, али и у ратовима деведесетих година 20. века не сме бити условљена дневнополитичким интересима, већ се у њу трајно и озбиљно морају укључити све институције Србије.

– Морамо стално упозоравати, сећати се и опомињати – рекао је Рончевић Мраовић који је недавно у Европском парламенту оштро протестовао против изложбе „Блажени Алојзије Степинац – свједочанство вере, истрајности и наде“.

 

Реаговао само Жиофре

Он је додао да је на његов протест реаговао само шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре рекавши „да то није у организацији Европског парламента, него појединачно посланика“.

Рончевић Мраовић сматра да је то што је та изложба одржана – неопростива мрља за ту институцију.

– У НДХ, која је била држава чудовиште, држава неслободе, нечовечна, дехуманизована, где су живи завидели мртвима, тадашњи хрватски католички клер који је предводио Алојзије Степинац погазио је све хришћанске вредности јер никада није исцртао границу између себе и усташких злочина. Напротив, постао је саучесник у усташком геноциду – рекао је Рончевић Мраовић.

Он је закључио да је неопростиво да потомци оних који су успешно спровели план етничког чишћења Срба сад суптилним средствима као што су разноразне изложбе, представе, публикације, „перу“ срамну прошлост и да их у томе треба бар ометати, ако се не могу спречити.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed