Глас Српске, 25. 8. 2023, Грајф: У сребреничкој регији је брутално убијено на хиљаде Срба, о томе се мора говорити

Гидеон Грајф Фото: РТРС, screenshot

Гидеон Грајф Фото: РТРС, screenshot

БАЊАЛУКА – Предсједник Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године Гидеон Грајф рекао је да је Комисија утврдила да је на том подручју страдало на хиљаде Срба и да је постојао покушај њиховог етничког чишћења, о чему се не зна довољно, те се о томе мора говорити и то треба објавити.

„Постојало је настојање да се етнички очисте многа српска села, на хиљаде Срба је брутално убијено од 1992-1993. у подручју Сребренице. О томе се не зна довољно, о томе се не објављује довољно, а један од наших циљева био је да покажемо и тај дио историје. Историја не може бити једнострана, када говорите о страдању свих људи, а то је и у називу наше комисије, онда морате да опишете све, ништа се не смије гурати под тепих. Срби су страдавали и убијани су у том периоду“, нагласио је Грајф.

Он је навео да је ријеч о хиљадама страдалих Срба на сребреничком подручју.

„Убијани су у својим домовима, испред куће, на дјелу је било брутално етничко чишћење и о томе се мора говорити. Не може се говорити о страдању једне заједнице, а да се при том не говори и о страдању других. То је историја, аутентична, гдје се описује цјелокупна слика, а не само дјелић“, рекао је Грајф вечерас за РТРС, говорећи о резултатима рада Независне међународне комисије.

Грајф, који је водећи израелски историчар, рекао је да нису тачне тврдње појединих медија из Федерације БиХ о измијењеном броју страдалих муслимана у регији Сребренице.

Он је додао да су напади бесмислени, неоправдани, некоректни, и служе томе да нанесу штету и доведу у питање рад Комисије, да би се показало да њен рад није утемељен у науци, што није случај.

„Када би се појавило нешто озбиљно, овог тренутка бих сазвао комисију. Жао ми је што се некима не свиђа рад ове комисије, али то смо очекивали од почетка. Када је ријеч о критичким гласовима, увјеравам вас да 99 одсто њих није ни отворило извјештај, нису прочитали ниједну реченицу, ни слово. Када би га прочитали, видјели би колико смо били коректни, научни, објективни, без икаквих предубјеђења. Чланови су из Њемачке, из Јапана, Италије, Републике Српске, државе Израел, 10 земаља, који нису ни за, ни против ичег. Кренули смо од потпуно празног листа папира и држали смо се само чињеница, податка, никаквих интереса. То до сада нисам помињао, а мислим да је сада вријеме да се каже – нисмо добили никаква упутства шта писати, шта објелоданити, како описивати, ми смо 100 посто, 1000 посто били слободни, нико нам ништа није диктирао, нико нас није упозоравао ни на шта, нико нам није пријетио“, истакао је Грајф.

Он је нагласио да је велики успјех Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године то што је била 100 одсто независна у раду и то што током свих ових година од завршетка извјештаја није добила ниједан научни контрааргумент на закључке.

„Извјештај је ремек-дјело, зато што је непристрасан, објективан је у мјери у којој је објективност могућа, аутентичан је, вођен науком. Сигуран сам да ће за неколико година овај сјајан документ бити изучаван на већини универзитета у свијету као примјер изузетног, у науци утемељеног, историјског документа. Поносан сам што сам предсједник тако добре комисије“, навео је Грајф.

Он је нагласио да то није појединачни подухват – учествовало је 10 реномираних научника из цијелог свијета, из 10 земаља, те да сви могу поносни на резултате рада које су показали цијелом свијету.

„Комисија је свој задатак схватила сасвим озбиљно, јер смо знали да је ту ријеч о животу и смрти невиних људи. Жељели смо да допринесемо бољој будућности овог региона. Прошлост не можемо мијењати, али овом региону желимо бољу будућност, то је наша велика нада и један од најважнијих елемената нашег рада – да гледамо у будућност, а не уназад“, нагласио је Грајф.

Он је рекао да ово највјероватније није посљедње слово о трагичном догађају у Сребреници и, ако буде потребе, истраживање ће бити настављено.

„Ми подржавамо да нова истраживања уради било ко је научник, историчар, историја је жива наука. Комисија није дала посљедњу ријеч, можда ће неко за 15 година одлучити да оснује нову комисију. Али, оно што смо ми урадили озбиљан је покушај да сагледамо шта се догађало за вријеме ових трагичних догађаја, и да посијемо сјеме боље будућности, зато што је овом свијету боља будућност потребна“, истакао је Грајф.

Грајф је рекао да историју треба да пишу историчари, а политичари да се баве политиком, и, ако тај услов буде задовољен, доћи ће се до правих закључака.

Грајф, који је стручњак за Холокауст, рекао је да се опредијелио 80 година да се бави изузетно осјетљивом историјском темом, коју до тада нико није хтио ни дотакне, наравно одред, јединицу у Аушвицу коју су Нијемци називали зондеркомандо, што значи специјални одред, специјална јединица.

„Био сам први историчар на свијету који је објавио рад на ту осјетљиву, компликовану тему и рекао бих да сам направио револуцију, стварну револуцију у истраживању Аушвица и робова, јеврејских робова који су били присиљени да помажу Нијемцима у извршењу егзекуција у Аушвицу. Зашто сам навео овај примјер? Да покажем да се не плашим да се бавим осјетљивим темама којима се нико прије мене није бавио“, нагласио је Грајф.

Он је истакао да је то изазов, а историчари воле изазове.

„С обзиром на то да долазим са Блиског истока, региона у којем траје сукоб већ стотинама година, непрестано, сматрао сам, ово говорим са скромношћу, да бисмо, на челу ове значајне комисије, могли да урадимо нешто чиме бисмо дали допринос миру у овом региону, након толико сукоба и битака, да бисмо то могли учинити кроз истраживање и извјештај, и мислим да смо учинили први корак ка миру и помирењу на Балкану“, рекао је Грајф.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed