Глас Српске, 6. 2. 2022, Помен у Дракулићу за 2.300 свирепо убијених Срба: Злочин памтимо да се више никада не понови [Мапа]

Дракулић: Парастос српским жртвама хрватског усташког терора Фото: Срна / РТРС

Дракулић: Парастос српским жртвама хрватског усташког терора Фото: Срна / РТРС

Код Спомен-костурнице у бањалучком насељу Дракулић служен је помен, положени вијенци и цвијеће за више од 2.300 Срба, међу којима је било 551 дијете, које су усташе прије 80 година звјерски убиле у овом насељу и у селима Мотике, Шарговац, те у руднику Раковац.

Вијенце су у име институција Републике Српске положили српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и министара рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

Додик је рекао да је важно да се овај злочин не заборави, те да је он показао злочиначку нарав усташког режима.

Додик је најавио најавио снимање документарно – играног филма који ће бити посвећен Србима страдалим у овом злочину.

Мирослав Вукелић из Бањалуке, чија је породица страдала у овом злочину, описао је сјећање свог оца који је рекао да су Срби убијани маљевима, без иједног метка.

– Важно је да млади не забораве шта се овдје десило не да се свете, већ да се та трагедија сачува од заборава – рекао је он.

На обиљежавању овог злочина окупио се велики број мјештана и грађана Бањалуке.

– Сјећати се морамо сваки дан јер народ који се не сјећа своје прошлости, има упитну будућност – поручио је историчар Зоран Пејашиновић.

Мирна Савић Бањац, представница градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића, рекла да се злочин не смије заборавити, те да ниједна изговорена ријеч било ког представника институција није довољна да се опише тежина злочина.


Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

Положен је и вијенац у име генералног конзула Србије у Бањалуци, док су цвијеће положиле делегације Владе Републике Српске у којој су били министар Милуновић и министар правде Антон Касиповић, Народне скупштине Српске, делегација српских посланика у Парламентарној скупштини БиХ.

Цвијеће су положили и представници невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и НОР-а, Удружења потомака жртава усташког злочина „7. фебруар 1942. година Бањалука“, Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, града Бањалука.

Полагању вијенаца претходила је Света литургија у цркви Светог великомученика Георгија у бањалучком насељу Дракулић.

Обиљежавање овог историјског догађаја организовао је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Усташе су у рано јутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ над Србима у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и у руднику Раковац.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног „Тјелесног здруга Анте Павелића“, усташе из Загреба и Бањалуке убијале су Србе без иједног испаљеног метка – сјекирама, ножевима и крамповима.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed