НСПМ, Политика, 6. 2. 2022, Ефраим Зуроф: Иницијатива да се на Косову обнови кућа Џаферу Деви, представља ругање жртвама

Ефраим Зуроф: Није било геноцида у Сребреници, геноцид је био у НДХ и то много више над Србима него над Јеврејима Фото: Arikb CC BY-SA 3.0

Ефраим Зуроф: Није било геноцида у Сребреници, геноцид је био у НДХ и то много више над Србима него над Јеврејима Фото: Arikb CC BY-SA 3.0

Директор израелског Центра „Симон Визентал” Ефраим Зуроф изјавио је да иницијатива да се на северу Косова обнови кућа Џаферу Деви, оданом сараднику нациста, представља ругање жртвама нациста и њихових локалних колаборациониста.

Зуроф је у за Косово Онлајн, поводом пројекта обнове куће Џафера Деве написао и да је Дева био одани сарадник нациста, одговоран за убиство десетина антифашиста у Тирани 1944, за регрутовање косовских Албанаца у одреде „Waffen-SS”, као и да је настојао да се изврши геноцид над Словенима (!?) на Косову.

„Хвала што сте ме упозорили на овај апсолутно шокантан пројекат УНДП-а и ЕУ. Сутра планирам да напишем снажно протестно писмо амбасадору ЕУ у Израелу и Катерини фон Шнурбајн, амбасадорки ЕУ задуженој за борбу против антисемитизма”, рекао је Зуроф.

ЕУ и УНДП, заједно са косовским министарством културе, омладине и спорта, отпочели су рестаурацију куће Џафера Деве у јужној Митровици.

Тај пројекат, како су објаснили, има за циљ да „допринесе стабилности и миру”.

По обнови, како су предвидели, кућа треба да служи за културне и друштвене догађаје, док ће на првом и другом спрату бити смештен Регионални центар за културно наслеђе.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed