Глас Српске, СРНА, 15.7.2017, Сахрањени посмртни остаци српског борца убијеног 1995. године

Сахрана Миланка Лазаревића  Фото: РТРС, СРНА

Сахрана Миланка Лазаревића Фото: РТРС, СРНА

Станари – Посмртни остаци припадника Војске Републике Српске Миланка Лазаревића, кога су 1995. године убили припадници одреда „Ел муџахедин“ у кампу муџахедина у Гостовићима код Завидовића, сахрањени су данас у Церовици код Станара.

Лазаревић је као припадник Трећег батаљона Четврте озренске бригаде нестао у Возући у септембру 1995. године, а према расположивим подацима, његови посмртни остаци ексхумирани су у насељу Каменица, километар од некадашње линије разграничења.

Према сазнањима представника станарске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, посмртни остаци овог српског борца ексхумирани су 2006. године.

Предсједник Борачке организације општине Станари Миладинко Ковачевић рекао је да се са овог простора потражују посмртни остаци четири борца страдала на озренско-возућком ратишту.

Заробљене српске борце и цивиле, који су живи доведени у камп у Гостовићима, муџахедини су масакрирали, а 11 пронађених тијела било је обезглављено.

У офанзиви такозване Армије РБиХ под називом „Ураган“ на Возућу у септембру 1995. године убијено је 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, а за 130 још трага.

Спаљено је 30 српских села, а протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова.

Масовно страдање догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године у нападу 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије РБиХ и одреда „Ел муџахедин“, уз подршку НАТО авијације.

Током троипогодишње опсаде Возуће погинуло је 1.008 бораца Војске Републике Српске и полиције, као и цивила.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed