Срна, 10.3.2016, Представљена књига Епископа Јована

БРОД, 10. МАРТА /СРНА/ – У Броду је вечерас одржана промоција књиге „Историографија холокауста у Југославији“ епископа пакрачко-славонског Јована.

Брод: Представљена књига Епископа Јована „Историографија холокауста у Југославији“ Фото: СРНА

Брод: Представљена књига Епископа Јована „Историографија холокауста у Југославији“ Фото: СРНА

Епископ Јован истакао је да је Историографија холокауста у Југославији дочекала треће издање, да је преведена на два језика, те да је у току превод на трећи језик.

„То говори да постоји потреба за оваквом литературом, како у нашем народу, тако и на свјетској књижевној сцени која се бави страдањем у Краљевини Југославији“, навео је епископ Јован, додавши да је годинама било забрањивано истраживање страдања српског народа у Другом свјетском рату.

Професор књижевности Теодор Трифуновић говорио је у уводном дијелу промоције о злочинима који су се током Другог свјетског рата догодили на подручју општине Брод и на територији некадашње Југославије.

Начелник општине Брод Илија Јовичић захвалио је епископу Јовану што је прихватио позив да дође у Брод и представи своје дјело.

„На овај начин заједно ширимо истину о ужасним злочинима који су се догодили нашем народу“, рекао је Јовичић.

Епископ Јован магистрирао је у Јерусалиму на тему холокауста у Југославији и представник је Одбора за Јасеновац у овом граду.

Представљању књиге у Средњошколском центру „Никола Тесла“ присуствовали су и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, секретар јеврејске заједнице општине Добој Дарио Атијас, представници Српске православне цркве, те личности из јавног живота општине Брод.

Више од 200 присутних гостију имало је прилику да у оквиру промоције послуша рецитале и наступ гуслара из Фоче.

Промоцију књиге „Историографија холокауста у Југославији“ организовала је општина Брод у сарадњи са Епархијом пакрачко-славонском.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed