Глас Српске, СРНА, 16. 3. 2023, Формиран савјет за српски језик

Мирославово Јеванђеље (12. век), илустрација Фото; Глас Српске

Мирославово Јеванђеље (12. век), илустрација Фото; Глас Српске

БЕОГРАД – Влада Србије формирала је Савјет за српски језик чији је задатак да прати стање у области употребе српског језика у јавном животу и спровођења мјера заштите и очувања ћирилице као матичног писма.

Задатак Савјета је и да даје препоруке, приједлоге и стручна ми шљења ради унапријеђења стања у области употребе српског језика у јавном животу.

За чланове Савјета, на приједлог Одбора за стандардизацију српског језика именовани су дописни члан Академије наука и умјетности Републике Српске (АНУРС) Срето Танасић, професор Милош Ковачевић, виши научни сарадник Владан Јовановић, виши научни сарадник Марина Спасојевић и ванредни професор Александар Милановић.

На приједлог Министарства културе Србије у савјет су именовани књижевници Владимир Пиштало, Селимир Радуловић, Зоран Аврамовић и Миодраг Кајтез.

Влада Србије усвојила је одлуку о образовању Савјета за српски језик на основу Закона о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма, саопштено је из Министарства културе Србије.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed