РТРС, Срна. 15. 3. 2023, Филм „Ако те се сјетим једном само“ – свједочанство о животу Срба на Космету

Брчко: Премијера филма „Ако те се скетим једном само“,  2023. Фото: РТРС, Срна

Брчко: Премијера филма „Ако те се скетим једном само“, 2023. Фото: РТРС, Срна

У Брчком је промовисан филм Мире Лолић Мочевић „Ако те се сјетим једном само“, који представља свједочанство о животу Срба на Косову и Метохији – у енклавама, гету, прогону, обесправљености.

Предраг Адамовић, предсједник Србског сабрања „Баштионик“ из Бањалуке у чијој је продукцији рађен овај филм, рекао је синоћ да су Срби на Косову и Метохији већ деценијама најугроженији народ.

– Овај филм постао је снажна порука, позив свима који га погледају да се укључе у велику акцију, у заједничку борбу за очување Косова и Метохије као српске колијевке. Циљ је повезивање Срба, стварање свијести да смо један народ и схватање важности узајамног помагања тамо гдје је најугроженије – истакао је Адамовић.

Он је навео да тренутно јужно од Ибра, у енклава, има више од 50.000 Срба и да их толико има и у сјеверном дијелу, али да се многи исељавају и мигрирају према централној Србији јер не могу да издрже притисак непријатељског албанског окружења и институција самопроглашеног Косова који раде све да Србе протјерају са ових простора.

– Најбоља илустрација је овај злочин који се десио на Бадњи дан у селу Штрпце када је човјек пуцао на једанаестогодишњег дјечака Стефана и оптужен је за неовлаштено држање ватреног оружја и изазивање опште опасности. То је оптужница за коју се добија мање од мјесец дана затвора, а знамо да је ријеч о класичном покушају убиства, и то дјетета – указао је Адамовић.

Он је рекао да Срби на Косову и Метохији немају могућност ни да било коме продају своје производе, јер се углавном баве пољопривредом, поготову у јужном дијелу, те да им ова и друге организације помажу посредством Епархије рашко-призренске и хуманитарне организације „Мајка девет Југовића“.

Адамаовић је напоменуо да је документарни филм „Ако те се сјетим једном само“ настао прошле године као извјештај о томе шта је „Баштионик“ радио на Косову и Метохији у претходне четири године, коме је давао помоћ, шта је од тога све изграђено и урађено.

Он је рекао да је филм прерастао ту своју основну улогу и постао свједочанство о животу Срба на Косову и Метохији у енклавама, гету, прогону, обесправљености.

Адамовић је подсјетио да је „Баштионик“ покренуо трајни пројекат „Задужбина за Косово и Метохију“ за прикупљање помоћи за Србе на Космету, који се не своди само на материјалну помоћ, него и на повезивање Срба са Косова са Србима из цијеле БиХ.

Он је нагласио да је у оквиру пројекта уведен и трајни налог и телефонски број 17766 у М:тел мрежи чијим позивом се дарују двије КМ за помоћ Србима на Косову и Метохији.

Адамовић је најавио да је Грачаница сљедеће мјесто у којем ће, у мају, бити приказан овај документарни филм.

Мирослав Ковачевић, члан Конзервативног клуба Брчко – организатора промоције филма у сарадњи са „Баштиоником“ и брчанском Црквеном општином, рекао је да је ово филм о највећим српским јунацима 20. вијека који остају и опстају на вјековним огњиштима, чувајући тако Косово и Метохију за све нас.

Ковачевић је подсјетио да је синоћња промоција у брчанском Административном-културном центру „Патријарх српски Павле“ била трећа, те да су претходне двије биле у Београду и Бањалуци.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић покровитељ је промоције филма, који је рађен у продукцији Србског сабрања „Баштионик“ и уз подршку Канцеларије Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed