Глас Српске, СРНА, 25. 4. 2024, Реконструкција злочина, деконструкција мита: Представљена публикација о страдању у Добровољачкој

Сарајево: Страдање 2. маја 1992. године Фото: Фактор

Сарајево: Страдање 2. маја 1992. године Фото: Фактор

У Бањалуци је данас промовисана публикација Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица – „Реконструкција злочина, деконструкција мита“ о страдању припадника ЈНА у Сарајеву у првој половини 1992. године, са примарним фокусом на 2. и 3. мај у Добровољачкој улици.

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић истакао је да је ријеч о публикацији која говори о злочину над невиним припадницима ЈНА.

– Страни тужиоци су већ 2012. године покушали да овај предмет ставе ад акта, а онда смо чекали на оптужницу до 2022. године. Свједоци смо да се суђење у овом предмету одгађа у недоглед. То подсјећа на постојеће процесе пред Судом БиХ, који се односе и на Атифа Дудаковића и друге предмете, када су Срби били жртве – рекао је Нуждић новинарима.

Он је истакао да је Центар у претходних 10 година направио знатне помаке у издавачкој дјелатности с циљем меморијализације културе сјећања.

– На том плану имамо десетине публикација наших аутора, као и оних које су настале у раду са спољним сарадницима, експертима и свједоцима. Наставићемо да радимо на оваквим пројектима како нам се никада више не би поновиле овакве ситуације и злочини, и како их никада не бисмо заборавили – рекао је Нуждић.

Аутор публикације и начелник Одјељења за меморализацију и културу памћења и сјећања у Центру Мирослав Љубојевић рекао је да је публикација резултат двогодишњег истраживања када је ријеч о злочинима муслиманских паравојних формација над припадницима ЈНА и уопште Србима у ужем језгру Сарајева.

Он је подсјетио да је у дешавањима 2. и 3. маја 1992. године погинуло и убијено најмање 28 припадника ЈНА.

– Још нико није одговарао за злочин у Добровољачкој, али колико толико је похвално што је 2022. године Суд БиХ потврдио оптужницу за догађаје у тој улици. Оптужница терети 10 лица, међутим, не узима догађаје од 2. маја када је страдало 19 лица. Процес траје доста дуго, јако споро се одвија. Посљедње рочиште било је у фебруару, а идуће је заказано за јун, што говори да је некоме стало да се тај процес развуче у недоглед и да извршиоци и налогодавци тог ратног злочина никада не одговарају – рекао је Љубојевић.

Синиша Бојандић из Бањалуке, који је као војник ЈНА почетком маја 1992. године био у нападнутој колони, рекао је да је овдје ријеч о злочину над невиним војницима.

– Они и даље тврде да нису напали, али извршили су напад и убили колико су убили. Војници су били у колони која је тада напуштала Сарајево и која га није нападала. То је било испланирано и организовано – рекао је Бојандић.

Публикација „Реконструкција злочина, деконструкција мита“ промовисана је у амфитеатру Факултета политичких наука у Бањалуци, а присуствовали су бројне личности из јавног, политичког и друштвеног живота Бањалуке и Српске, као и представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed