Политика, 21. 6. 2023, Спаљене куће и данас говоре о страдању Срба у Ратковићима

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

На данашњи дан 1992. муслимански војници у околини Сребренице побили 24 особе, уништавали су и споменике на гробљу

Источно Сарајево – „Ни за овај, као и за све друге масовне злочине почињене над Србима у Одбрамбено-отаџбинском рату у БиХ, нико није осуђен“, поручено је јуче из сребреничког села Ратковићи. У овом месту је обележена 31 година од убиства 24-оро српскх цивила из тог места које су, у зору 21. јуна 1992.године, убили припадници муслиманских ратних снага. Парастос страдалима , од којих су скоро сви били цивили, служен је код споменика, подигутог изнад похараног и опустелог српског села у које се након завршетка рата вратио само један од његових предратних становника.

У наставку започетог етничког чишћења српског народа из сребреничких села, муслимански бојовници су, према сведочењу преживелих Ратковићана, на најсвирепији начин масакрирали и убили незаштићене и ненаоружане жене, старце, а потом су их палили у њиховим кућама. С намером да затру трагове српског постојања у Ратковићима нису поштедели ни споменике и гробове Срба на сеоском гробљу. О некадашњем животу српског народа на том подручју сведоче само остаци њихових спаљених кућа и имања зарасла у коров.

Цвеће на споменик, који су својим страдалим сродницима и комшијама подигли преживели мештани, положиле су делегације општине, борачке и организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице, као и делегација борачке организације из Братунца.

„Ми смо изгубили поверење у правосуђе БиХ, али верујемо да ће Божија правда стићи злочинце“, рекао је председник општине Сребреница Младен Грујичић.

У обаћању новинарима, председниик Оргаизације породица заробљених, несталих и погинулих Срба Бранимир Којић казао је да се у односу на прошлу годину није ништа променило што се тиче процесуирања злочина које су припадници муслиманских снага починили у српским сребреничким селима.

„Срамота је за правосуђе БиХ да за 31 годину још нико није кажњен за масовна и најсвирепија убиства српских цивила у сребреничкој општини“, навео је Којић и додао да је то наставак једностраног приказивања рата у БиХ и оптужиања само Срба за све.

За злочин над српским цивилима у селу Ратковићу били су оптужени Ибро Јакубовић и Хусо Салиховић, али их је Окружни суд у Бијељини ослободио кривице због, како је наведено, „недостатка поузданих доказа“.

 

Душанка Станишић

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed