Глас Српске, Танјуг, 2. 5. 2022, УНС девети пут поставља спомен таблу отетим новинарима у Великој Хочи

Спомен-табла отетим новинарима Ђ. Славују и Р. Перенићу у близини Велике Хоче Фото: УНС, Глас Српске

Спомен-табла отетим новинарима Ђ. Славују и Р. Перенићу у близини Велике Хоче Фото: УНС, Глас Српске

Удружење новинара Србије (УНС) данас ће заједно са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) девети пут поставити плочу са именима Ђуре Славуја и Ранка Перенића у близини Велике Хоче, на мјесту на ком су отети 1998. године.

Први пут УНС је са својим огранком на Косову и Метохији спомен-таблу поставио 2012. године. Од тада плочу су вандали осам пута чупали и рушили, односили, бацали на сметљиште, а УНС је поново постављао, саопштено је из тог удружења.

За рушење обиљежја отетим новинарима косоваска полиција је 2019. године пронашла починиоца. Шабан Бериша условно је кажњен на три мјесеца затвора и 200 евра новчане казне.

Упркос податку да је Бериша у истрази признао да је плочу ишчупао користећи грађевинску машину и да је био мотивисан етничким разлозима, у пресуди је та околност изостављена.

УНС, као оштећена страна, није никада позван од стране суда у Ђаковици, нити му је омогућен увид у спис предмета.

Осим у овом случају, када је починилац идентификован, за осталих седам рушења плоче отетим новинарима Радио Приштине нико није одговарао, напомиње се у саопштењу.

Новинари Ђуро Славуј и Ранко Перенић су 21. августа 1998. године кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочишту да ураде прилог о повратку отетих монаха.

Према подацима добијеним од њихових породица, посљедњи пут виђени су у Великој Хочи, у пријеподневним сатима. Грешком су кренули ка Ораховцу, који је у то вријеме био под контролом ОВК.

Како је УНС у свом истраживању сазнао, тадашњи уредник Радио Приштине и руководилац Медија центра у Приштини Миливоје Мики Михајловић на дан нестанка Перенића и Славуја видио је извјештај Војске Југославије о прислушкивању ОВК у ком је било забиљежено: „Два пакета су донесена до Беле Цркве“ (насеље у Ораховцу). Како је рекао УНС-у, тамо је одмах послао новинара Њујорк Тајмса Мајка О’Конора.

„Када се вратио питао ме је за серијски број њиховог диктафона. Знао сам број, јер сам га лично купио. Видео је “сони“ који су Ранко и Ђуро понели на терен. О’Конор је видео и плаву Заставу 128 и у њој је био диктафон. Питао је команданте ОВК где су људи из аутомобила, а они су одговорили да не знају ништа, да су све тако затекли“, рекао је УНС-у Михајловић.

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed