ИН4С, 20.9.2020, Обележена годишњица битке и освећења храма на Мачковом камену

Спомен на Мачковом камену, 2020. Фото: В.Новости, В. Митрић

Спомен на Мачковом камену, 2020. Фото: В.Новости, В. Митрић

Поводом 106 година легендарне Битке на Мачковом камену из Првог светског рата и две године од освећења Спомен-храма Светог деспота Стефана на планини Јагодњи, између Крупња и Љубовије, недалеко од Дрине, организована је државна и црквена церемонија српским јунацима у част

Поводом 106 година легендарне Битке на Мачковом камену из Првог светског рата и две године од освећења Спомен-храма Светог деспота Стефана на планини Јагодњи, између Крупња и Љубовије, недалеко од Дрине, организована је државна и црквена церемонија српским јунацима у част.

Свету Архијереску литургију, са благословом епископа шабачког Лаврентија, служио је прота Стојадин Павловић, директор Патријашијске управне канцеларије СПЦ са свештенством из Јадра, Рађевине и Азбуковице.

Прота Павловић, иницијатор и предводних изградње богомоље на Мачковом камену, подигнуте у славу српских див јунака, коју је поводом 100 година од завршетка Великог рата освештао патријарх сропски Иринеј, подсетио је на ратнике који су своје животе положили за веру православну и отаџбину српску.

– Љубав Божја према човеку, љубав човека према Богу,  ближњима и својој отаџбини водила је српске војнике и официре на планинском венцу десетину километара десно и лево од Мачковог камена до победе и повлачења десетковане непријатељске војне формације  преко Дрине – рекао је прота Стојандин, иначе пореклом из овдашњег села Селанца. – О стогодишњици Великог рата у благодарности славним ратницима они који знају шта је богољубље и човекољубље подигли су овај храм.

После литургије одржан је парастос испред Спомен-костурнице. Венце су положили челни људи општина Љубовија и Крупња.

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed