Index.hr, HINA, 28.4.2022, Obilježena 81. godišnjica pokolja nad Srbima kod Bjelovara, ustaše ubili 200 ljudi

Покољ Срба у Гудовцу, 18. дана од оснивања хрватске усташке НДХ Фото: Архив Војводине, Вечерње новости

Покољ Срба у Гудовцу, 18. дана од оснивања хрватске усташке НДХ Фото: Архив Војводине, Вечерње новости

POLAGANJEM vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-području Gudovac je komemoracijom odana počast žrtvama povodom 81. godišnjice masovnog ustaškog zločina nad Srbima bjelovarskog kraja, koji je uslijedio već 18 dana nakon proglašenja NDH 1941. godine.

Pripadnici Seljačke zaštite, preobraćeni u ustašku postrojbu, po nalogu ustaškog pukovnika i zapovjednika nadzorne službe tog režima Eugena Dide Kvaternika dan ranije uhapsili su 200 stanovnika sela u okolici Bjelovara te ih sljedećeg jutra strijeljali u Gudovcu.

Odavanju počasti žrtvama prisustvovali su, među ostalima, predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić, bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, predstavnici Srpskog narodnog vijeća, antifašističkih udruga te članovi obitelji i rodbina ubijenih. Prvi put na komemoraciji su sudjelovali i predstavnici braniteljske Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista.

Pusić je istaknuo kako je prije 30 do 40 godina mislio da se zločini poput ovoga više nikada neće dogoditi, ali da danas više nije tako siguran.

“Antifašističku ligu osnovali smo upravo kako bismo se suprotstavljali idejama i vrijednostima koje su obične ljude pretvarali u zločince”, naglasio je.

“Revizionizmu ne smije biti mjesta i moramo jasno reći da su ove zločine počinili ustaše koji su bili Hrvati”, istaknuo je umirovljeni general Luka Džanko, koji je u Bjelovaru 1994. godine vodio pripreme za Operaciju Bljesak.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed