Народни музеј Краљева, 12.5.2016, Промоција књиге Арчибалда Рајса „Злочини над Србима у Великом рату“

Др Милоје Пршић, уредник, на промоцији књиге Арчибалда Рајса „Злочини над Србима у Великом рату“ Фото: Народни музеј Краљева

Др Милоје Пршић, уредник, на промоцији књиге Арчибалда Рајса „Злочини над Србима у Великом рату“ Фото: Народни музеј Краљева

Манифестација Музеји Србије, десет дана од 10 до 10 свечано је отворена у Галерији Народног музеја Краљево у четвртак, 12. маја 2016. у 19 сати, промоцијом књиге Арчибалда Рајса „Злочини над Србима у Великом рату“ коју је приредио др Милоје Пршић.

Рудолф Арчибалд Рајс, познати стручњак за криминалистику и професор универзитета у Лозани, на тражење наше владе, био је изаслан од Међународног суда као члан Комисије за утврђивање ратних злочина аустријских и бугарских окупатора у Србији током Првог светског рата. Обавестио је светску јавност да је рат који је Аустроугарска водила против Србије превазилазио „све дотадашње ратове по свирепости и злоделима над Србима“.

Ратни списи Арчибалда Рајса представљају изворну грађу и показују да масовни прогони и злочини над српским народном нису били нуспродукти рата и ратне епизоде, како је то званична историографија тврдила, него планска, осмишљена политика, вођена из једног центра.

Књигу је приредио др Милоје Пршић, који је, као начелник катедре за војну историју на Војној академији, директор Војно-историјског института и начелник Архива оружаних снага СРЈ, био у прилици да истражи сва релевантна документа о активности др Арчибалда Рајса и да обједини његове ратне списе, уз неопходне пратеће коментаре.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed