Независне, 18.6.2016, Требиње: Помен и прастос жртвама усташког покоља

ТРЕБИЊЕ – Данас је у требињском приградском насељу Придворци обиљежена седамдесет пета годишњица усташког покоља, у коме је звјерски убијено 13 угледних Срба овога краја и бачено у Придворачку јаму.

У непосредној близини јаме је прије десет година саграђена Спомен капела, са именима свих жртава, гдје је, у присуству родбине жртава и педесетак грађана Требиња, служен помен и Света литургија.

Покољ је, како кажу потомци жртава и старији мјештани Придвораца, почињен у ноћи између 23. и 24. јуна 1941. када су усташе, махом комшије Бошњаци, похватале голоруке угледне требињске домаћине који су им вјеровали, па их звјерски побили изнад Придворачке јаме и ту побацали, док су са јаме успјели да побјегну Вуле Влачић , Јефто Шкоро и Васо Поповчевић. Они су, како је рекао Момчило Јанковић, један од потомака жртава, о злочину и намјерама усташа цијелу ту ноћ обавјештавали остале мјештане овог краја и, како је и уклесано на спомен плочи испред капеле, “својим гласом спријечили наставак ширења злочина”.

Придворачки мученици су 6. октобра 1941. године, по одобрењу италијанске команде, сахрањени у Православном гробљу Подгљивље, а јединствена жеља њихових потомака је да се на том мјесту подигне заједничко спомен-обиљежје.

“Док живим борићу се свим снагама да придворачки мученици имају заједничко спомен обиљежје у гробљу Подгљивље, јер је истина о страдању ових невиних људи лијек за наше обољеле душе”, казале је поред Спомен капеле Слободанка Тановић, кћерка Јефта Шкора који је успио побјећи са јаме и касније учествовао у ексхумацији својих мртвих комшија, међу којима је био малољетни дјечак Милорад Пиџула који је у смрт отишао са оцем Божом.

Спомен капела је подигнута уз помоћ мјештана овог и сусједних села, те прилозима грађана Требиња и уз помоћ Епархије Захумско-херцеговачке и приморске…

В. Дука

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed