Вечерње новости, 1.6.2015, Зворник: Ту почивају Срби

Гробиште код Снагова, 2020. Фото: Жана М. Живаљевић

Гробиште код Снагова, 2020. Фото: Жана М. Живаљевић

Вечерње новости | В. МИТРИЋ | 01. јун 2015.

Борци Осмака о масовној гробници пронађеној у селу Снагову. Демантовали Тужилаштво БиХ да ту леже страни војници

Борачка организација општине Осмаци демантовала је недавне наводе Тужилаштва БиХ да посмртни остаци, пронађени у селу Снагово, недалеко од Зворника, припадају италијанским и немачким војницима из Другог светског рата.

БО Осмаци истиче да је на локацији села Снагова које је насељено муслиманским становништвом, а поводом обележавања скупа у Сребреници, уређиван простор за одмаралишта и, приликом копања земљишта, откривен један део људских костију“.

– Представници Института за нестале на челу са господином Муратовићем обратили су се Тужилаштву БиХ да им да одобрење за откопавање гробнице, јер тврде да се ту налазе посмртни остаци Бошњака из последњег рата – каже за „Новости“ Радослав Ступаревић, председник БО у Осмацима. – Међутим, свима у овом крају добро је познато да се на тој локацији налазе кости шумадијских четника и једног дела локалног становништва, жртава из Другог светског рата, које су партизанске јединице стрељале 1945. године. По расположивим подацима ту је у више наврата стрељано око 700 људи. То је права истина о жртвама, које су усмрћене брутално у Снагову, а не оно што се минулих дана спомиње.

Ово стратиште недужних људи, идеолошких противника НОБ, први пут је освештано 1991. године и постављен је крст. Наш лист је, још пре четврт века, писао о тој масовној гробници и дошли смо до сазнања да су нове, револуционарне власти, у Снагово доводиле и младе интелектуалце из Србије, пре свега из Лознице и околине, и ту их убијали.

СВЕДОЧЕЊЕ

НЕКИ су ту затрпани живи, дуго се чуо врисак људи којима џелати нису прекратили муке – сведочио нам је угледни Лозничанин Јово Мићић, чији је брат, у то време врстан интелектуалац, управо у Снагову уморен, само зато што се сумњало да му нова власт није по мери.

– Више је него јасно какве би последице биле за нас, уколико би представници Бошњачког института ове жртве приказали као своје, а из досадашњих поступака је видљиво да им је то намера, јер чекају одобрење органа БиХ да почну са ископавањем – каже Ступаревић.

– Они су, тобоже, утврдили да се ради о њиховим жртвама из последњег рата. Обавестили смо наш Институт за тражење несталих у Бањалуци, Полицијску станицу Осмаци, тужиоца РС, каква је намера Института БиХ.  Обавештено је и и Републичко тужилаштво РС, чији су службеници дошли на лице места и том приликом снимили изјаве више људи, међу којима Рајка Бошковића, учитеља у пензији и писца више књига и монографије општине Осмаци, у којој је на 47. страни описано стрељање четника у Снагову без суђења. Изјаве су дали Предраг Станишић, Раде Јакшић и ја.

Када није прошао покушај, каже Ступаревић, да се ове жртве прикажу као бошњачке, били су изненађени кад су прочитали у новинама да ове жртве покушавају да прикажу као Немце и Италијане.

– Постоје живи људи чији су очеви ту стрељани, међу којима су Тихомир и Љубо Јасиковац из Снагова – истиче наш саговорник. – Такође је важно напоменути да су приликом откопавања били присутни и полицајци ПС Осмаци и криминалистички техничар из ПС Зворник, који су све детаље снимили и забележили. Лично сам био присутан кад је криминалистички техничар пронашао новчић од 10 динара из 1938. године, који је издала Народна банка Краљевине Југославије. Позивамо и молимо институције РС и Србије да посвете више пажње овом догађају и помогну нам да спречимо фалсификовање историје, јер ове жртве то заслужују.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed