Политика, 18.10.2014, Деценију и по без трага о породици Шутаковић

Фотографија петоро Шутаковића на српском зиду плача Фото Политика, Д. Ивановић

Фотографија петоро Шутаковића на српском зиду плача Фото Политика, Д. Ивановић

Имена пет чланова породице Шутаковић из Ђаковице заведена су на списку киднапованих и несталих на Косову и Метохији под бројевима од 361 до 365. О њима је званично, приликом обраћања Савету безбедности, 6. децембра 2012, говорио и премијер Александар Вучић.

„Породица Шутаковић киднапована је 13. јуна 1999. године на путу од њиховог стана до цркве у Ђаковици, где су кренули да се склоне од албанских терориста. Сви се још воде као нестали”, рекао је тада Вучић.

Штуре информације о нестанку Шутаковића заведене су у списима надлежних институција, али једина опипљива успомена на ову петочлану породицу јесте стара црно-бела фотографија из 1989. године.

На искрзаној слици назиру се лица Недељка (1936) његове супруге Даре (1939), која у наручју држи најмлађег сина Радомана (1989) и двојице старијих синова Александра (1981) и Ђорђа (1986). Копија ове фотографије стоји на српском „зиду плача” преко пута зграде Специјалног суда у Београду, међу стотинама слика несталих и убијених на Косову и Метохији у последњим годинама прошлог века. Оригинал чува родбина Недељка Шутаковића.

Од нестанка ове српске породице прошло је пуних 15 година. Исто толико Лела Николић (48), Недељкова ћерка из првог брака, живи у неизвесности и нади да су њени најмилији живи и да ће их наћи. О догађајима у Ђаковици тих јунских дана, одмах после прекида НАТО бомбардовања СРЈ зна само из прича оних који су избегли из Ђаковице и од родбине која је живела у Ораховцу. У то време, каже, и сама је била у збегу – морала је да напусти дом у родном Призрену пред претњом албанских терориста, а уточиште је после много времена и мука пронашла у централној Србији и касније у Београду.

– Причали су ми да су се отац, маћеха и моја три полубрата прво сакрили у цркви, где су се окупљали Срби пре него су почели да беже из Ђаковице. Отац се наводно вратио у стан који се налази у центру града, да нешто узме од гардеробе, јер су из куће излетели без ичега, а како се није враћао, за њим је нешто касније кренула и маћеха са децом. Тада им се губи сваки траг – прича за „Политику” Лела Николић.

Од тренутка када су Шутаковићи напустили цркву, више их нико није видео. Гласине о њиховом киднаповању врло брзо су почеле да круже, а неке од њих стизале су много касније и до Леле. Било је прича да су отети и убачени у камионе који су их одвезли у Албанију, али нико то званично није могао да потврди. Она и њена сестра дале су касније узорак за ДНК анализу који су унети у међународну базу података о несталима.

– Они се већ 15 година воде као нестали, али за мене су још живи, тражим их као ћерка и као сестра и не губим наду да ћу их наћи – каже Лела Николић.

Недељкова братаница Госпођинка Шутаковић, која је 1999. живела у Ораховцу, радила је годинама са Даром Шутаковић у текстилној фабрици у Ђаковици. Ова фирма затворена је 1998. године, па је од тада стрица и његову породицу ређе виђала. Недељко, који је раније радио у фабрици радијатора, у то време отишао је у пензију, док је његов најстарији син Александар похађао средњу, а млађи – Ђорђе и Радоман основну школу.

– Дара је често причала о синовима, били су одлични ђаци и деца за пример и била је веома поносна на њих. После бомбардовања нисмо ништа чули о стрицу и његовој породици и били смо убеђени да су сви заједно побегли у Црну Гору одакле је Дара била родом – објашњава за наш лист Госпођинка Шутаковић.

У месецима који су уследили после НАТО бомбардовања 1999. и Дарин рођени брат који живи у Црној Гори веровао је да му је сестра са породицом побегла у Ораховац. Тек касније, када су чланови Недељкове и Дарине родбине ступили у контакт, схватили су да је петочлана породица Шутаковић нестала.

– Пријавила сам њихов нестанак на Косову и Метохији, а моја сестра Мила која је била у Београду поднела је пријаву о нестанку стрица и његове породице свим државним и међународним институцијама. Ми смо морали да напустимо Ораховац 2000. године, а свакога ко је био из Ђаковице питала сам за стрица. Углавном су одмахивали главом, неки су говорили да су страдали – каже Госпођинка Шутаковић.

Осим гласина које су долазиле до њих, родбина Шутаковића никада није добила званично обавештење о томе шта се десило Недељку, Дари, Александру, Ђорђу и Радоману.

 

 

Отети из стана у насељу „Градић Пејтон”?

Недељко Шутаковић рођен је у Ораховцу, а све до нестанка 1999. живео је на Косову и Метохији. Са првом женом и две ћерке неко време становао је у Ораховцу, а затим су се преселили у Призрен. Када се развео од прве супруге остао је да живи у Призрену, а у годинама које су уследиле основао је другу породицу са којом се преселио у Ђаковицу. Његова супруга Дара, родом из Подгорице, добила је стан од фирме у којој је дуго година радила. Стан се налазио у близини болнице у Ђаковици, у тада новом насељу познатом као „Градић Пејтон”. У њему су се Шутаковићи налазили када су, према гласинама, отети. Родбина Недељка Шутаковића чула је да у том стану данас живи неки Албанац.

Дејана Ивановић

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed