Епархија славонска СПЦ, 17.8.2018, Помен пострадалима у Слобоштини 1942. године [Мапа]

Помен, илустрација Фото: СРНА

Помен, илустрација Фото: СРНА

Молитвено сећање на 1368 мештана Слобоштине пострадалих од усташа током Крвавог августа 1942. године

У четвртак, 16. августа 2018. године, на празник Преподобних Исакија, Далмата и Фауста, благословом Његовог Преосвештенства Владике пакрачко-славонског г. Јована, с верним народом, свештенством и монаштвом, уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Антонића – пароха окучанског, протојереја Душана Ердеља из Холандије, протојереја Драгана Гаћеше – пароха слатинског, јереја Ђорђа Остојића – пароха даруварског и протођакона Милана Томашевића, у порушеном храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Слобоштини свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Лука Босанац.

Молитвеним окупљањем обележена је још једна годишњица страдања невиних мештана овог села и избеглих Козарчана чији су животи мучки одузимани, а тела спаљивана и бацана у околне бунаре.


Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

„Крвави август 1942. године“ отпочео је у Торњу, а наставио се у Дерези, Бранешцима, Јапаги, Кусоњама и Драговићу, све до Пожешког краја и Слобоштине.

Тог 16. августа 1942. године усташе су у Слобоштини похватале и убиле 1368 људи, од тога педесеторо деце у доби од шест месеци до четрнаест година. Тог дана, измучени народ доведен је у двориште сеоског храма Светог Николе где су зверски убијани. Последња група затворена је у храм где су живи спаљени.

Након свете Литургије, у славу Божју а у част и спомен Светих мученика освештани су славски колач и жито, а затим је на месту где су сахрањени земни остаци ових мученика, недалеко од храма, одслужен и молитвени помен. Преносећи најпре благослове Преосвештеног Владике, беседом о мучеништву и страдању за Христа кроз које се задобија обећано Царство Божје, присутнима се обратио протојереј-ставрофор Лука Босанац.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed